Лайм

Як позбутися білокрилки на капусті народними засобами: 5 найкращих варіантів

Ці методи ефективні у боротьбі зі шкідниками

Влітку городникам доводиться боротися з різними шкідниками, включно зі слимаками, попелицями, колорадськими жуками і клопами. Також цього сезону активізується капустяна білокрилка - комаха, яка атакує капусту та інші хрестоцвіті овочі, включаючи руколу, шпинат, редьку, ріпу, редис і крес-салат.

Розпізнати білокрилку та її личинок не важко. Це дрібні білі комахи довжиною до 1,5 мм, які злітають хмаринкою з нижньої сторони листя хрестоцвітих, якщо їх потривожити. Їхні личинки (німфи) - плоскі, овальні, білувато-зелені, прикріплюються до нижньої поверхні листа.

Капустяна білокрилка Aleyrodes proletella Фото: Getty Images

З капустяною білокрилкою непросто боротися, якщо на сусідніх ділянках є уражені рослини, які можуть стати джерелом повторного заселення. На щастя, капустяна білокрилка вражає лише зовнішнє листя і зазвичай завдає невеликої шкоди внутрішнім частинам рослини.

Найкраще до боротьби з білокрилкою підходити комплексно: ефект буде лише в тому випадку, якщо народні методи поєднуватимуться з хімічними.

1. Між рядами рослин розставте жовті пастки з клейкою речовиною, наприклад медом або клеєм дерев: шкідника привабить жовтий колір, а відірватися від клейкої поверхні він не зможе.

2. Промийте листя рослин розчином господарського мила (100 г мила на 10 л води).

3. Обробіть капусту часниковим настоєм. Приготувати його можна за таким рецептом: 10 головок часнику залити 5 л води на півгодини, після чого довести до кипіння та варити протягом 2 годин на повільному вогні. Зніміть каструлю з вогню, залиште під кришкою до охолодження, після чого процідіть і обприскуйте качани. Повторюйте щотижня.

4. Приготуйте настоянку деревію звичайного. Зберіть 100 г листя та стебел рослини, залийте окропом і залиште на 2 дні. Процідіть натуральний засіб і обприскуйте листя капусти. Білокрилка піде, якщо обробляти грядку раз на 7 днів.

5. Біоінсекто-фугінцид зелене мило (100 г) розбавте в 1 л води, додайте 25 г сухих дріжджів, перемішайте і влийте в 10 л теплої води. Додайте 1 л скипидару, ретельно перемішайте та обробляйте сумішшю раз на 7-10 днів.

Фото: Getty Images

Також не зайвим буде використати біопрепарати від білокрилки на капусті. Добре себе показали у боротьбі зі шкідником біоінсектицид Актофіт (2-4 обробки), Аверсектін З, Авертін-N, Вертицилін, Боверін, ентомофаг макрофлорус.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

У Львові розбишаки напали на блогера Ніколаса Карму: у якому стані потерпілий

Блогер Ніколас Карма розповів, що у Львові на нього напали хулігани. Карма звернувся до стражів порядку

Вражена цілісністю твого внутрішнього спокою: Могилевська відвідала концерт Макса Барських

Макс Барських дав великий концерт в Києві. Наталя Могилевська побувала на шоу та розповіла про свої емоції

Серце моє ніколи не буває вільне: Ірина Білик заінтригувала змінами в особистому житті

Ірина Білик розповіла про своє особисте життя. Серце співачки зайнято