Лайм

Топ-5 рослин, які допомагають передбачити погоду: придивіться до них уважніше

Загалом у світі приблизно 400 видів рослин, які мають здатність прогнозувати погодні зміни

Навіть у теплу пору року погода буває дуже мінливою. І якщо ви не знаєте, який сюрприз вам приготувала природа, чи потрібно спланувати заздалегідь день, придивіться до кімнатних рослин, квітів у дворі та на водоймах, дерев і навіть шишок. Справа в тому, що перед дощем за добу на листочках кімнатних рослин, наприклад, монстери, можна побачити крапельки рідини. theLime ділиться з вами невеликим списком, на який можна орієнтуватися, щоб передбачити погоду.

Кульбаба

Спостерігаючи за кульбабами, можна передбачити дощову погоду заздалегідь – приблизно за 8 годин. Якщо вони починають закриватися це провісник швидкого випадання опадів.

Якщо небо повністю затягнуте хмарами, але суцвіття кульбаби напіввідкриті, це вказує на те, що найближчим часом дощу не буде, і погода незабаром налагодиться.

Визначити погоду можна не лише за жовтими кульбабами, а й за тими, що відцвіли. Якщо погода хороша, насіння можна легко здути. А якщо шапка кульбаби стискається, нагадуючи при цьому парасольку, це означає, що буде дощ. У цей час сім'янки-летючки настільки міцно прикріплюються, що їх можна відірвати, лише доклавши певного зусилля.

Фото: pixabay.com

Водяна лілія (біле латаття)

Якщо поряд з вами є водоймище, на якому ростуть водяні лілії, орієнтуватися можна і за ними. Якщо погода ясна та сонячна, її квіти з'являються над водою і розкриваються з самого ранку, а закриваються ввечері.

Але якщо до 9-ї години ранку пелюстки ледве проглядаються над поверхнею води, це означає, що після обіду слід очікувати опадів. При цьому напівзакриті квітки рослини, що поступово йдуть під воду, також означають наближення швидкої негоди.

А якщо біле латаття зовсім не видно на поверхні водойми, слід очікувати затяжних опадів і тривалого зниження температури.

Фото: pixabay.com

Чистотіл

Ця рослина має безліч назв: жовтий молочай, бородавочник, бородавник, жовтомолочник, чистоплот. Як правило, він зростає вздовж автомобільних доріг, на пустирях, біля огорож і парканів.

Суцвіття у чистотіла мають зонтиковидну форму і виходять із пазух верхнього листя. Перед тим, як змінюється погода, жовте забарвлення квітів тьмяніє, роблячи їх малопомітними.

Фото: pixabay.com

Календула

Календула, яку часто називають квіткою сонця, сонячним циферблатом і нареченою літа, широко відома не тільки як ефективна лікарська рослина, але також є живим барометром, оскільки перед погіршенням погоди її яскраво-жовтогарячі квітки закриваються.

Якщо ж її квіти широко розкрилися з самого ранку, то протягом усього дня буде сонячна і ясна погода без опадів.

Фото: pixabay.com

Хвойні рослини

Якщо біля вашої оселі є хвойний ліс, зверніть увагу на рослини, які там ростуть. Наприклад, ялівець та ялина перед погіршенням погоди опускають свої гілки ближче до землі, а перед ясною погодою піднімають їх.

На наближення дощу можуть вказати і ялинові шишки. Коли суха та сонячна погода, їх лусочки широко розкриті, а напередодні випадання опадів вони закриваються.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни

На тлі чуток про погіршення стану онкохворого Чарльза палац зробив оптимістичну заяву

Букінгемський палац повідомив, що британський король Чарльз III, який лікується від раку, повертається до своїх королівських обов'язків