Лайм

Як доглядати за кактусом: часті помилки та міфи про домашню рослину

З кактусом впорається навіть господиня-початківець

Багатьом із нас у холодну пору року не вистачає яскравих барв. Як варіант – зробіть у себе вдома невеликий зимовий сад із кімнатними рослинами. Але якщо ви боїтеся, що не впораєтеся з такими вибагливими квітами, як, наприклад, орхідеї, радимо спочатку купити один або кілька кактусів. theLime ділиться простими рекомендаціями, як за ними правильно доглядати.

Фото: pixabay.com

Існує помилкова думка, що кактуси дуже невибагливі у догляді. Однак і ці рослини часто гинуть через те, що люди роблять елементарні помилки. Наприклад, пересаджують їх у звичайну землю, взяту з дачної ділянки або найближчого парку. Справа в тому, що молоді кактуси потребують більш пухкої та поживної землі, а для дорослих та старих кактусів потрібний більш щільний ґрунт.

Друга поширена помилка - це поливання кактуса жорсткою водою. У ній містяться солі кальцію та інші домішки, які згодом позначаться на кореневій системі рослини. Тому поливати його необхідно тільки м'якою відстоянною, бутильованою або дощовою водою. Важливо також, щоб вона була кімнатної температури.

Часто люди помилково вважають, що кактуси добре ростуть тільки на сонячній стороні. Тому вазони з ними ставлять на підвіконня з південного боку. Справа в тому, що в дикій природі вони розташовуються на скелях, серед інших рослин, які забезпечують не прямі сонячні промені, а розсіяне світло. Найкраще вазони з ними ставити на східній або західній стороні.

Також, купуючи кактус, люди не замислюються поцікавитися, який це вид, а від цього часто залежать його потреби. Через це одні кактуси потрібно поливати часто, а інші – дуже рідко. Саме тому нерідко ці рослини гинуть через цю помилку.

Ще одна поширена помилка – вибрати дуже великий горщик для пересадки рослини. Всі ми знаємо, що кімнатні квіти потрібно пересаджувати, адже коренева система постійно зростає і їй згодом потрібно більше місця. Однак у жодному разі не можна пересаджувати невеликий кактус у величезний вазон. Справа в тому, що після поливу в ньому завжди буде накопичуватися зайва рідина і закисати грунт. Згодом це призведе до появи грибкової інфекції та загнивання кореневої системи. Крім того, через це кактуси, які ростуть у невідповідних за розміром горщиках, ніколи не цвітуть.

Фото: pixabay.com

Популярні міфи про кактуси:

1. Кактуси бояться води.

Справа в тому, що існує близько 1750 видів цієї рослини, але далеко не всі з них посухостійкі. А в період зростання вода необхідна їм не лише для живлення, а й для охолодження стебла за допомогою випаровування.

2. Кактуси захищають від випромінювань.

Багато хто з нас з дитинства чув, що необхідно поставити кактус біля монітора, щоб він "забирав" на себе магнітне випромінювання. Ця рослина не живиться цією енергією, і якщо багато часу проводите за комп'ютером, краще поставте захисний екран.

3. Кактус цвіте один раз у житті, а потім гине.

За умови, що ви правильно доглядатимете за рослиною, кактус буде цвісти один раз на рік, найчастіше влітку.

4. Кактусам цілий рік потрібна спека.

Щоб правильно рости та розвиватися майже всім рослинам необхідний відпочинок – так званий період спокою. У цей час краще перенести їх у холодне приміщення без сонячного світла.

5. Кактуси краще ростуть, якщо їх не пересаджувати.

Ні. Пересаджувати кактуси необхідно щороку, при цьому не забуваючи про правильно підібраний ґрунт і добрива.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Їх краще не злити: які знаки Зодіаку найбільш запальні

Овни, Леви та Скорпіони є найбільш запальними знаками Зодіаку, розповіли астрологи - фахівці поділилися подробицями про їхні характери

Запорука гарного врожаю: як правильно поливати томати після висадки в ґрунт

Як необхідно поливати томати після висадки у відкритий ґрунт, а також якою має бути температура води, щоб не нашкодити рослинам

Швидко і корисно: рецепт запашної сирної запіканки з яблуками

Сирна запіканка з яблуками - корисний та швидкий сніданок для всієї родини, який можна приготувати і в духовці, і в мультиварці