Лайм

10 днів жалоби та церемоніальний похорон: що чекає на родину королеви Єлизавети II після її смерті

Покійну голову британського престолу поховають у Вінздорі 17 вересня

8 вересня померла королева Єлизавета II, яка правила Великобританією понад 70 років. Прощання з монархом – чітко регламентована процедура, яка була спланована задовго до смерті голови престолу. NBC News розповіли, які заходи очікуються в Британії в наступні 10 днів, до похорону королеви 17 вересня 2022 року.

З моменту смерті Єлизавети у замку Балморал Чарльз офіційно став монархом Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії, а також главою держав Співдружності, таких як Австралія та Канада. Тепер його ім'я - король Чарльз III (також згідно української традиції перекладу імен титулованих осіб - Карл III).

Фото: Getty Images

У п'ятницю 9 вересня тіло Єлизавети перевезуть до Холіруду, її резиденції в Единбурзі, перш ніж у соборі Святого Джайлса у столиці Шотландії відбудеться служба за участю членів королівської родини. Потім труну королеви буде доставлено до Лондона, до Букінгемського палацу.

На третій день після смерті матері Чарльз почне подорожувати Великобританією, зустрічатися з представниками громадськості та приймати співчуття. Його дружина Камілла, яка є королевою-консортом, приєднається до нього.

На п'ятий день після смерті Єлизавети труну з її тілом перенесуть із Тронної зали Букінгемського палацу до Лукової зали, де промовлятимуться молитви. На труну буде покладено Імператорську Державну Корону разом із вінком із квітів. Очікується присутність Чарльза та інших членів королівської родини.

Фото: Getty Images

Потім у церемоніальній процесії труну перевезуть до Вестмінстер-холу - найстарішої будівлі парламенту Великобританії. Чарльз та інші члени сім'ї підуть за нею пішки. Дзвони дзвонитимуть протягом усієї процесії.

На сьомий день після смерті Єлизавети II всі четверо її дітей візьмуть участь у чуванні (бдінні) у Вестмінстер-холі. Потім продовжиться підготовка до похорону та його репетиція. Очікується, що закордонні лідери почнуть прибувати до Лондона на 8-й день.

На 9 день жалоби за королевою голови держав та інші високопосадовці прибудуть до Лондона, причому лідери держав, ймовірно, будуть присутні на церемонії прощання у Вестмінстер-холі. Онуки королеви також проведуть бдіння у Вестмінстер-холі.

Очікується, що новий король Чарльз (Карл) III зустрінеться з прем'єр-міністром Великобританії і привітає присутніх представників громадськості.

Фото: Getty Images

Похорон та поховання королеви Єлизавети II відбудуться на 10 день після її смерті. О 10:30 ранку члени королівської родини прибудуть до Вестмінстер-холу, труну помістять на лафет, і о 10:44 починається хода до Вестмінстерського абатства. За труною пішки пройдуть члени королівської родини.

О 12:15 труну з тілом Єлизавети винесуть із Вестмінстерського абатства для процесії до Веллінгтонської арки. О 13:00 труну покладуть у державний катафалк для поїздки у Віндзор. О 14:55 труна прибуде до Віндзору для другої урочистої ходи містом до каплиці Святого Георгія.

О 15:30 члени королівської родини прибудуть на службу, яка розпочнеться о 16:00. Після 45-хвилинної служби труну з тілом Єлизавети опустять до королівського склепу. Коли труну опустять, лорд-камергер зламає свою білу палицю, що символізує закінчення його служби.

Фото: Getty Images

О 19:30 королівська родина збереться для приватного похорону. Єлизавета буде похована разом із принцом Філіппом у меморіальній каплиці короля Георга VI. Там поховані її батько і мати, а також знаходиться прах її сестри, принцеси Маргарет.

Останній похорон британського монарха відбувся 15 лютого 1952 року, тому те, що відбувається нині, буде безпрецедентним дійством для багатьох наших сучасників.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита