Лайм

Король Карл III і новий принц Уельський: як після смерті Єлизавети II змінилися титули її нащадків

Монарх став найстаршим правлячим прямим спадкоємцем у британській історії

Після смерті матері Єлизавети II принц Чарльз отримав статус короля Великої Британії. Монарх взяв ім’я Карл III.

Дружина короля, 75-річна Камілла, відтепер має титул королеви-консорта - це означає, що вона має рівний із ним соціальний статус і має жіночий еквівалент його монархічного титулу. Детальніше про це розповідає видання Mint.

Єлизавета II та Карл IIIФото: Getty Images

Наступним спадкоємцем після Чарльза є принц Вільям - син короля та онук Єлизавети II. До смерті королеви принца Вільяма і його дружину Кейт Міддлтон називали герцогом і герцогинею Кембриджськими. Тепер пара отримала титул герцога і герцогині Корнуольських і Кембриджських, про що повідомила на своїй сторінці в Twitter.

Діти Вільяма та Кейт також стали Корнуольськими і Кембриджськими. У джерелі уточнюється, що згідно з умовами, принц Вільям стане принцом Уельським - цей титул він отримав у подарунок від нового короля. Джордж, старша дитина пари, тепер другий у черзі на престол, Шарлотта - третя, а Луї - четвертий.

Вільям і Кейт з дітьмиФото: Getty Images

Далі черга за принцом Гаррі – сином принца Чарльза і Діани, принцеси Уельської, та братом принца Вільяма. За ним ідуть його діти Арчі Гаррісон Маунтбаттен-Віндзор і Лілібет Даяна Маунтбаттен-Віндзор. Принц Гаррі та його дружина Меган Маркл зберегли свої титули герцога та герцогині Сассекських, однак їхні син Арчі та дочка Лілібет можуть стати принцом та принцесою.

Принц Гаррі, Меган Маркл та Єлизавета IIФото: Getty Images

Своє правління король Карл III розпочне з участі у ретельно організованих заходах, присвячених національній жалобі в найближчі дні до державних похоронів королеви.

"Він буде зосереджений на особистих та сімейних справах, але для палаців це буде питання [вибору] правильних речей: що потрібно сказати та зробити, щоб підтримати націю в траурі та створити перші кроки нового правління", - розповів колишній помічник королівської родини.

Король Карл III та його дружина Каміллла, яка тепер є королевою-консортомФото: Getty Images

У 2014 році один придворний, який знає Чарльза протягом багатьох років, відповів на питання про те, яким він буде королем: "Він буде вірним своїм переконанням. Замість того, аби стати монархом за зразком своєї матері, його стратегія полягатиме в тому, щоб спробувати продовжити демонструвати власні погляди, ретельно при цьому перевірячи, щоб вони не зашкодили монархії".

Король Карл III був герцогом Корнуольським і герцогом Розесейським з 1952 року до свого сходження на престол у 2022 році, і став найстаршим правлячим прямим спадкоємцем у британській історії. Також він був принцом Уельським довше всіх, маючи цей титул з липня 1958 року.

То як правильно: Карл чи Чарльз?

Англійською ім'я не змінилося - Charles. Однак в українській мові затвердилася норма перекладу імен іноземних правлячих монархів. Тому Елізабет ІІ ми називаємо Єлизаветою, Джорджа V - Георгом, Джеймса І - Яковом. Правило стосується не лише Британії - така ж історія і з французькими Людовиками та Генрихами.

До слова, українська служба BBC, яку багато хто вважає еталоном у питаннях, пов'язаних із Сполученим Королівством, пише "Чарльз".

Фото: Getty Images

Як нового короля називають іншими мовами?

Литовською - Karolis. Угорсько - Károly. Польською - Karol. Болгарською - Чарлз. Румунською - Charles. Іспанською - Carlos. Французькою - Charles (Шарль). Італійською - Carlo. Німецькою - Karl.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Привертає увагу більше, ніж будь-коли: у мережі показали відео головної сцени "Євробачення-2024"

Як виглядає головна сцена Євробачення-2024 у Мальме - у мережі вперше показали відео та розповіли про репетиції конкурсантів

Режисер "Єралашу", якого засудили за педофілію, отримав медаль за участь у війні проти України

Росіянин Ілля Білостоцький похвалився, що отримав медаль за службу на фронті, а також, що з нього зняли всі звинувачення у педофілії

Як голосувати у першому півфіналі "Євробачення-2024": детальна інструкція

Перший півфінал Євробачення 2024 відбудеться 7 травня - як голосувати за конкурсантів, як довго триватиме голосування