Лайм

У Лондоні поховали королеву Єлизавету ІІ: всі подробиці церемонії

19 вересня відбулося прощання з королевою Великобританії

19 вересня у Лондоні проходить Державний похорон Її Величності Королеви Єлизавети ІІ. Понад 2000 людей з усього світу зібралися у Вестмінстерському абатстві, щоб вшанувати пам'ять покійної голови престолу, яка мирно померла 8 вересня у віці 96 років у її улюбленому замку Балморал у Шотландії.

Державний похорон є найбільшим зібранням голів держав і членів королівської родини у Великій Британії за останні десятиліття. У ньому беруть участь світові лідери та високопоставлені особи, серед яких - перша леді України Олена Зеленська. Церемонія розпочнеться у Вестмінстерському абатстві об 11:00 за британським літнім часом (о 13:00 за Києвом). Панахида у каплиці Святого Георгія у Віндзорі відбудеться о 16:00 (18:00 за Києвом).

Апостроф вестиме текстову трансляцію за київським часом.

О 8:30 ранку закінчилося 4-денне лежання Єлизавети ІІ у Вестмінстер-холі. Труна з тілом королеви знаходилася в найстарішій будівлі британського парламенту, і десятки тисяч людей годинами стояли в кілометрових чергах, щоб попрощатися з улюбленою головою престолу.

10:48 - Високопоставлені гості вже прибувають у Вестмінстерське абатство перед похороном.

Фото: Sky News

Фото: Sky News

11:40 - У Вестмінстерському абатстві починають дзвонити дзвони. Вони дзвонитимуть раз на хвилину перед похороном, щоб відзначити кожен рік життя 96-річної королеви Єлизавети ІІ.

Фото: Getty Images

12:09 - До Вестмінстерського абатства прибули Емманюель Макрон та Джо Байден зі своїми першими леді.

Фото: Sky News

Фото: Getty Images

12:52 - Труну Єлизавети ІІ встановили на державний лафет Королівського флоту і перевозять із Вестмінстер-холу до Вестмінстерського абатства. Відразу за труною йдуть король Чарльз ІІІ (Карл ІІІ), члени королівської родини та королівського двору: принцеса Анна, принц Ендрю та принц Едвард будуть, королева-консорт Камілла, Софі, графиня Уессекська, та Сара, герцогиня Йоркська.

Труну доставлять із Вестмінстер-холу в абатство на офіційному похоронному лафеті, що буксирується 142 моряками Королівського флоту. Традиція походить від похорону королеви Вікторії 1901 року.

Фото: Getty Images

Фото: Getty Images

13:00 - Початок панахиди та державного похорону. У Вестмінстерському абатстві зібралися президенти країн, іноземні члени королівської родини та родичі королеви Єлизавети. Службу проводить декан (архіпресвітер) Вестмінстерського абатства Девід Хойл, молитву читає прем'єр-міністр Ліз Трасс.

13:55 - Пролунав сигнал горна британської піхоти, після чого по всій Великій Британії запанувала двохвилинна мовчанка. Служба завершиться близько 14.00.

Фото: Getty Images

Фото: Getty Images

14:00 - Почалася хода з труною королеви Єлизавети до Гайд-парку. Процесія подолає 2,4 км до Веллінгтонської арки в центрі Лондона, перш ніж залишити столицю.

Фото: The Royal Family Channel

Фото: The Royal Family Channel

15:25 - Процесія прибула до арки Веллінгтона. Носій підніме труну з державного лафета і помістить її в державний катафалк, перш ніж машина вирушить у Віндзор. Пролунає королівський салют та національний гімн. Потім король Чарльз і члени королівської родини вирушать за державним катафалком.

Фото: The Royal Family Channel

Фото: The Royal Family Channel

Тисячі людей вздовж всього маршруту похоронної процесії проводжають королеву Єлизавету ІІ в останню путь.

Фото: The Royal Family Channel

17:06 - Королівський катафалк прибув до Віндзору. Британці закидали його квітами на знак любові до покійної королеви. Авто приєдналося до похоронної процесії, яка вирушила до Віндзорського замку для урочистої служби у каплиці Святого Георгія.

Фото: The Royal Family Channel

Фото: The Royal Family Channel

Фото: The Royal Family Channel

17:40 - Король Чарльз, королева Камілла та інші члени королівської родини приєдналися до процесії з труною, яка має прибути до каплиці Святого Георгія у Віндзорському замку приблизно о 17:52. Очікується, що понад 800 осіб відвідають службу, і цей захід буде більш приватним, ніж державний похорон.

Гості, які були присутні у Вестмінстерському абатстві, не пішли на церемонію у Віндзорі. Лави в церкві заповнені людьми, які найкраще знали королеву: її рідними, особистим персоналом і тими, хто працював у її маєтках.

Фото: Getty Images

18:00 – Початок похоронної служби. Разом із членами королівської родини у каплиці Святого Георгія присутні колишні та нинішні члени королівського двору, губернатори, генерали та прем'єр-міністри королівства. Богослужіння проводить декан Віндзора Девід Коннер, музичний супровід забезпечує хор каплиці. Особистий волинник королеви Єлизавети також зіграє на її честь елегію.

19:00 - Труна з тілом королеви Єлизавети ІІ перед опущенням до Королівської усипальниці.

Фото: BBC News

Пізніше ввечері в Меморіальній каплиці короля Георга VI відбудеться приватний сімейний похорон під керівництвом декана Віндзора. Голова престолу, яка правила Великобританією протягом 70 років, буде лежати поруч з її коханим чоловіком принцом Філіпом, сестрою принцесою Маргарет і батьками, королем Георгом VI і королевою-матір'ю Єлизаветою Боуз-Лайон.

Новини партнерів

Читайте також

alyona alyona і Jerry Heil поділилися емоціями від першої репетиції на сцені "Євробачення-2024": відео

alyona alyona і Jerry Heil провели першу репетицію на сцені Євробачення-2024 - артистки розповіли про правки та сценічні костюми

Зі мною все гаразд: Чарльз III висловився про свій стан під час відвідування онкологічного центру

Чарльз III повернувся до королівських обов'язків та відвідав онкологічний центр - король сказав, що почуває себе добре

Де зараз Ніно Катамадзе - грузинська співачка, яка планувала переїхати жити в Україну під час війни

Грузинська співачка Ніно Катамадзе, яка рік тому заявляла про плани переїхати до України, заявила, що залишиться в Грузії, щоб продовжувати допомагати українцям