Лайм

Як і коли садити озимий часник у 2022 році: поради та сприятливі дати

Перевірте себе

Восени у господинь, які мають свій город, як і раніше, багато клопоту. Одні ламають собі голову, як і де організувати оптимальне місце для зберігання зібраного врожаю фруктів, наприклад, яблук, а інші, у свою чергу, садять деякі овочі на зиму. theLime вирішив докладніше розповісти вам, коли і як правильно садити озимий часник.

Фото: pinterest.com

Як підготувати грядки до посадки озимого часнику?

Для посадки озимого часнику вибираємо грядки, на які найбільше потрапляють сонячні промені, де не застоюватиметься вода і раніше зростали гарбуз, картопля, бобові, капуста, баштанні культури. Зазначимо, що не слід висаджувати часник в одному і тому самому місці 2 роки поспіль.

Приблизно за 2 тижні до посадки необхідно підготувати грядки, видалити всі бур'яни. Якщо грунт глинистий, вносимо на 1 метр квадратний по відру піску та торфу, на торф'яну ділянку – по відру піску та суглинки, а на піщаний – 2 відра глинистого ґрунту та відро торфу.

Щоб удобрити ґрунт, рівномірно на кожен квадратний метр розподіляємо 5-6 кг перегною, 30 г суперфосфату, 20 г калійної солі та перекопуємо ділянку. У той же час необхідно вирівняти поверхню за допомогою граблів та полити розчином мідного купоросу для знезараження (для цього потрібно 1 ч. л розчинити в 10 л води). Після цього грядки накриваємо плівкою і залишаємо на кілька тижнів, щоб земля осіла.

Приблизно за 2 дні перед посадкою озимого часнику на грядках розкидаємо сечовину (0,5 ст. л. на 1 метр квадратний).

Як садити озимий часник?

    1. Готуємо часник до посадки (розбираємо на зубчики, знезаражуємо). Зауважимо, що садити потрібно лише здорові та не пошкоджені зубчики.

    2. Саджаємо у борозенки не глибше 10 см, відстань між ними – 20-25 см, відстань між зубчиками – 10-15 см.

    3. Після посадки грядку мульчуємо – тобто накриваємо ґрунт скошеною та висушеною травою на зиму.

Коли садити часник?

Як правило, озимий часник садять з 20 чисел вересня до кінця жовтня – залежно від погодних умов. Встигнути це потрібно за 35-45 днів до початку стабільних морозів.

У вересні 2022 року сприятливими днями для посадки часнику є 27-29 число, а у жовтні – 2, 3, 7, 8, 11, 12, 16, 17, 23, 26, 27, 30, 31 числа. Однак найкраще це робити 7, 8, 26 та 27 жовтня.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

За себе не соромно: Положинський поділився висновками після 2 років служби в ЗСУ та показався у формі

Олександр Положинський 2 роки служить у ЗСУ - лідер гурту Тартак показав військову форму, яка згоріла на Вуглегірській ТЕС

Костянтин Грубич, який втратив доньку, висловився про результати розслідування її смерті

Донька ведучого Костянтина Грубича загинула внаслідок аварії у 2014 році - шоумен відповів, чи вдалося знайти винних

Олена Зеленська у розкішній вишиванці і трендових палаццо відвідала виставку в Києві: фото

Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у відкритті виставки "Гаага - Київ" у Музеї Ханенків - образ дружини президента