Лайм

90% відповідали російською: Катя Осадча розповіла, як вмовляла зірок переходити на українську мову

"Такою високою ціною наша нація здобуває розуміння важливості мови"

Щороку 9 листопада українці відзначають День української писемності та мови, і у 2022 році це свято має особливе значення. Багато зірок вже встигли поділитися своїми привітаннями у соціальних мережах, а тепер до них доєдналася і телеведуча Катя Осадча.

"Я вітаю вас з Днем української мови та писемності! Такою високою ціною наша нація здобуває розуміння важливості мови. Я багато років чула про незручність розмовляти українською, про незручність нею співати, про те "яка різниця", "не можу вивчити, не виходить говорити", "гумор українською сільський", "пісні українською не те". Але зараз цінність мови зрозуміла нарешті всім", - написала зірка у Instagram.

Фото: instagram.com/kosadcha

"Я бажаю натхнення і сумлінності всім, хто вчить, я закликаю розмовляти українською скрізь і особливо там, де нас можуть плутати з окупантами. Тільки подумайте, на скільки важко іноземцям пояснити чому на нас напали, якщо ви самі розмовляєте мовою окупанта, тут і випливає наратив "не все так однозначно", - також додала вона.

Читайте також: Не лише гарна і мелодійна: 10 цікавих фактів про українську мову.

Далі у своєму пості Осадча пригадала період, коли вона лише починала вести "Світське життя": тоді у 2005 та наступних роках більша частина вітчизняних зірок відповідала російською. Сама Осадча зізнається, що теж не з дитинства розмовляє рідною мовою, адже виросла в російськомовній родині. Однак уроки та величезне бажання допомогли виправити ситуацію.

"Я не з дитинства розмовляла в побуті українською, я киянка з російськомовної родини, але у 2005 році, коли почала вести "Світське життя", одразу почала працювати українською, так, в мене теж не все було одразу гладко і зараз я продовжую вдосконалювати мову. В мене було багато викладачів і сотні годин читання в голос, мені було нелегко вести програму і брати інтерв'ю українською, коли 90% героїв відповідали російською", - розповіла ведуча.

Фото: instagram.com/kosadcha

Знаменитість зазначила, що разом зі всією редакцією "Світського життя" вмовляла наших зірок переходити на українську: "Пам’ятаю, як одного хлопця, якого ви всі добре знаєте, на студійному інтерв'ю я буквально благала почати вчити мову онлайн. Говорила, що це не важко й українська - не китайська. Тоді далі розмови не пішло, а зараз цей артист співає українською, пише пісні українською, говорить, і все чудово виходить, але, на жаль, потрібна була повномасштабна війна".

Читайте на тему: Скільки українців вважає українську мову рідною: результати опитування.

"Ми можемо скільки завгодно вести дискусії про мову, але було б на багато менше приводів починати повномасштабну війну, якби ми розмовляли всі українською. Наша нація зростає в найскладніших умовах, але не пропустімо цей дуже важкий шанс нею стати, адже без мови ми не нація", - підсумувала Осадча.

Фото: instagram.com/kosadcha

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Присвячене українським жінкам: alyona alyona і Jerry Heil випустили нове відео перед "Євробаченням"

Представниці України на "Євробаченні-2024" alyona alyona і Jerry Heil випустили соціальне відео на конкурсну пісню Teresa & Maria

Українське медіа потрапило в скандал через нецензурну лексику на адресу Євгена Клопотенка: що відомо

Видання Заборона потрапило в скандал через нецензурну лексику - кулінар Євген Клопотенко опублікував листування нібито з журналістом медіа

Рак відсік все непотрібне: 35-річна українська акторка вперше розповіла про лікування онкологічної хвороби

Акторка Катерина Молчанова повідомила, що лікується від раку - онкологію у жінки виявили на ранній стадії і вже зробили операцію