RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Скільки українців вважає українську мову рідною: результати опитування

78% українців вважають рідною українську мову, а 18% - російську. У західних та центральних областях майже абсолютна більшість називає українську мову рідною. На півдні країни українська мова є рідною для 56% мешканців (російська – для 41%). У східних регіонах україномовними є 59% населення, а російськомовними – 34%.

Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 29 липня до 4 серпня 2021 року.

Зазначається, що молоді люди дещо частіше вважають своєю рідною мовою українську. Так, серед респондентів у віці 18–29 років українці вважають рідною 83%, а серед вікової групи старше 60 років – 74%. Таку ж динаміку зафіксовано на півдні та сході країни: 64% молоді цих регіонів вважають рідною українську, тоді як серед представників старшого покоління цей показник становить 53%.

Крім віку, сприйняття рідної мови залежить від типа поселення. 55% жителів міст-мільйонників вважають рідною українську мову, а 40% - російську, тоді як у сільській місцевості україномовних набагато більше.

Раніше ми розповіли про помилки, які найчастіше допускають українською мовою.