Лайм

Український фільм "Клондайк" увійшов у лонглист премії "Оскар-2023": що про нього відомо

Стрічка Марини Ер Горбач розповідає про війну на Донбасі та катастрофу MH17

Американська кіноакадемія опублікувала лонглист із 92 іноземних фільмів, які у 2023 році претендують на "Оскар" у категорії "Кращий міжнародний фільм". Серед них опинилася і українська драма "Клондайк" Марини Ер Горбач.

Прем'єра "Клондайка" відбулася на міжнародному кінофестивалі "Санденс" у січні 2022 року. Там він отримав нагороду за найкращу режисуру світового кіно, тому фільм має хороші шанси потрапити з лонглиста до списку номінантів.

Фото: twitter.com/MarynaErGorbach

"Клондайк" розповідає історію молодої родини, яка у 2014 році опиняється на окупованому Донбасі. Анатолій та його вагітна дружина Ірина сперечаються про те, чи потрібно евакуюватись, і під час сімейної сварки у небі над ними російський "Бук" збиває рейс MH17 Malaysia Airlines.

Читайте на тему: Шон Пенн вручив свій "Оскар" Зеленському - нагорода залишиться в Україні до перемоги.

Марина Ер Горбач – українська режисерка, член Європейської кіноакадемії. Крім "Клондайка" вона зняла фільми "Люби мене", "Гарчання чорних псів", "Борг". Головні ролі у фільмі виконали Оксана Черкашина ("Погані дороги") та Сергій Шадрін.

"Серед тих фільмів, які виявили бажання позмагатися на кінопремії, Український Оскарівський комітет обрав "Клондайк". Я їм дуже за це вдячна. Як на мене, це правильний фільм для цього року. Оскільки кінокартина створена у співпраці Україна-Туреччина, то якби Україна не захотіла вибрати цей фільм, у нас була б спроба зробити це від Туреччини. Але комітет своїм рішенням зробив фільм українським. Вони його підтримали, і це дуже важливо", - розповіла режисерка.

Фото: Facebook/MarynaErGorbach

Тепер стрічка має пройти відбір і потрапити до скороченого лонглиста з 15 найменувань. Рішення академіків оприлюднять 21 грудня. Номінантів на "Оскар-2023" оголосять 24 січня 2023, а сама церемонія нагородження пройде в Лос-Анджелесі 12 березня.

Новини партнерів

Читайте також

Червоний манікюр - вічна класика, яка завжди в тренді: актуальні дизайни на весну

Червоний манікюр - це позачасовий та універсальний вибір, який випромінює впевненість, вишуканість та гламур

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни