Лайм

Песах відзначають 5 квітня: що це за свято і чому його називають єврейським Великоднем

Дізнайтеся історію та традиції священного єврейського свята

Свято Песах є одним з найшанованіших у єврейській релігії. В юдаїзмі він увічнює Вихід ізраїльтян із стародавнього Єгипту. Євреї відзначають його протягом тижня, а серед важливих ритуалів – традиційна трапеза, відома як седер, винесення квасних продуктів із дому, заміна хліба мацою, переказ історії Виходу.

Фото: Getty Images

Коли Песах-2023

Песах 2023 року відзначатиметься від заходу сонця 5 квітня 2023 року до заходу сонця 13 квітня 2023 року. Дата Песаха змінюється щороку, тому що встановлюється не за григоріанським чи юліанським календарем, а за місячним єврейським календарем. Це завжди відбувається під час єврейського місяця нісан.

Історія свята Песах

Згідно з єврейською Біблією, поселення євреїв у Давньому Єгипті вперше виникло, коли Йосип, син праотця-патріарха Якова, переселив туди свою родину під час сильного голоду в їхньому рідному Ханаані.

Багато років ізраїльтяни жили у мирі та злагоді в провінції Гошен, але в міру зростання їхнього населення єгиптяни почали бачити в них загрозу. Історія свідчить, що після смерті Йосипа та його братів особливо ворожий фараон наказав поневолити їх і систематично топити первістків у Нілі.

Один із приречених немовлят був врятований дочкою фараона, йому дали ім'я Мойсей і всиновили до єгипетської царської родини. Досягши повноліття, Мойсей усвідомив своє походження та жорстоке поводження єгиптян із братами-євреями. Він убив єгипетського рабовласника та втік на Синайський півострів, де прожив скромним пастухом 40 років.

Одного разу Мойсей отримав наказ від Бога повернутися до Єгипту та звільнити свій рід від рабства. Разом зі своїм братом Аароном Мойсей кілька разів підходив до правлячого фараона і пояснював, що єврейський Бог попросив про триденний відпочинок для свого народу, щоб вони могли відсвяткувати свято в пустелі.

Читайте також: Благовіщення 2023: історія свята, що не можна робити і яку молитву треба читати.

Сьома кара - грім, блискавки та вогненний град. Картина Джона Мартіна (1823) Фото: Wikipedia

10 кар єгипетських

Коли фараон відмовився, Бог обрушив на єгиптян 10 кар. Серед них – забарвлення річки Ніл у червоний від крові колір, мор худоби, фурункули, град, рій мух, нашестя сарани. Кульмінацією стало вбивство кожного первістка Ангелом Смерті. Ізраїльтяни позначили дверні косяки своїх будинків кров'ю ягнят, щоб месник впізнав їх і "пройшов повз".

Налякані стратами єгиптяни переконали свого правителя звільнити ізраїльтян, і Мойсей швидко вивів їх із Єгипту. Проте фараон передумав і послав солдатів за колишніми рабами. Коли єгипетська армія наблизилася до євреїв на краю Червоного моря, сталося диво: Бог змусив море розступитися, дозволяючи Мойсею і його послідовникам безпечно перетнути кордон, а потім закрив прохід і втопив єгиптян.

Згідно з єврейською Біблією, євреї мандрували Синайською пустелею протягом 40 років, перш ніж досягли свого дому в Ханаані, пізніше відомого як Земля Ізраїлю.

Читайте також: Церковний календар-2023: список усіх свят у квітні.

Вихід євреїв із Єгипту через Червоне море Фото: Wikipedia

Традиції Песаха

Один із найважливіших ритуалів на Песах — прибрати з дому всі квасні продукти до початку свята і утримуватися від них протягом усього тижня. Замість хліба релігійні євреї їдять коржики, які звуть мацою. Згідно з традицією, маца з'явилася через те, що євреї втекли з Єгипту в такому поспіху, що їхній хліб не встиг піднятися.

У перші дві ночі Песаха родини та друзі збираються на релігійну трапезу седер. В цей час історію про вихід із Єгипту читають вголос із спеціального тексту, званого Агадою. Здійснюються обряди, що відповідають різним аспектам оповіді. Наприклад, овочі занурюють у солону воду, що символізує сльози, пролиті євреями в рабстві, їдять гіркі продукти (зазвичай хрін).

Тарілка для седера в центрі столу містить страви, що мають особливе значення для історії Виходу: мацу, гіркі трави, гомілку ягняти і суміш фруктів, горіхів та вина, відому як харосет. Інші типові пункти меню включають мацу кугель (пудинг із маци та яблук), варені рибні котлети, курячий суп з кульками з маци.

Читайте також: Коли святкують Великдень 2023 у Польщі: дата та традиції.

Фото: Getty Images

Чому Песах називають єврейським Великоднем

Песах часто називають Старозавітним або єврейським Великоднем. Саме слово "песах" дало назву святковому хлібу, який християни випікають на це свято. У перекладі з івриту "песах" - іменник від дієслівної фрази "пройти повз". Цей вираз використовується щодо історії про те, як Ангел Смерті пройшов повз будинки ізраїльтян під час страти немовлят єгиптян.

Нині традиції святкування Песаха та Великодня повністю відрізняються, хоча дати іноді можуть збігатися. Християни на Великдень відзначають Воскресіння Ісуса Христа, а євреї – звільнення від єгипетського рабства.

Раніше ми розповідали, які страви готують на Великдень і що прийнято святити у церкві.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита