RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Благовіщення 2023: історія свята, що не можна робити і яку молитву треба читати

У цьому році православні християни 7 квітня відзначать Благовіщення Пресвятої Богородиці. Це третє за значенням свято після Великодня та Різдва Христового.

"Апостроф" розповість більше про це свято та заборони у цей день.

Свято Благовіщення означає "благу" звістку. Саме цього дня перед Дівою Марією з'явився Архангел Гавриїл, щоб сповістити її про швидке народження Ісуса Христа, Сина Божого, Спасителя людства.

Читайте також: Церковний календар 2023: список усіх свят у квітні

Це явище описане у Євангелії від Луки. Перші слова, які Марія почула від ангела, були : "Радій, Благодатна! Господь з тобою". Спочатку вона злякалася за те, що повинна народити Месію, але все ж таки прийняла волю Божу: "Так буде Мені за твоїм словом".

Згідно з православною Церквою зачаття Ісуса Христа стало викупленням гріхопадіння Єви, прародительки людства. Для віруючих Благовіщення Пресвятої Богородиці – символ втілення Господа у людському світі, початок спокутування гріхів.

Що не можна робити на день Благовіщення

Цього дня Церква забороняє займатися рукоділлям, тобто шити, в'язати, вишивати. Також краще не займатися важкою фізичною працею. Поганою прикметою вважається, якщо людина дасть у позику гроші на це свято. Здавна вірили, що тоді можна втратити добробут і спокій.

На Благовіщення заборонено укладати шлюби, вінчатися. Тому церква радить перенести дату весілля. Свято це націлене на покаяння та утримання від мирського щастя.

Не можна також лихословити, лаятись. Всі ваші помисли у це світле свято мають бути чистими та добрими.

Не рекомендується у це свято заплітати коси. Вважається, що вони схожі на нитки життя і цього дня ці нитки можуть переплестись і змінити долю людини.

Цього святкового дня варто прочитати цю сильну молитву:

Славлю Твою благодать, Володарко, молю Тебе: збагати мій розум. Навчи мене йти прямо, слідуючи шляхом Христових заповідей.

Пов'язана полонянками гріхопадінь, благаннями Твоїх полегши долю людську, Божа наречено. Бережи мене і вдень, і темної ночі, рятуючи мене від злих ворогів. Та, що дала життя Богові, душу мою оживи, загублену пристрастями.

Пресвята Діво, почуй голос непотрібного раба Твого. Сльози ллю перед Тобою, Пречиста, свою душу від скверни очищаю. Стогони від серця приношу.

Визволи мене від капостей, ганебних душу, Христа старанно про це благаючи.

Йому ж честь і поклоніння нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Раніше повідомлялося про Страсний тиждень 2023 року та підготовку до зустрічі Великодня.

  • Вас також може зацікавити:

Коли святкують Великдень 2023 у Польщі: дата та традиції

Додатковий вихідний скасували: як українці відпочиватимуть у квітні 2023 року

Ви цього могли не знати: 10 найцікавіших фактів про Великдень