Лайм

Виїхав з України за два дні до вторгнення: куди зник відомий телеведучий Борис Бурда

Після початку повномасштабної війни одесит став біженцем

Нині багато українських знаменитостей 1990-х - початку 2000-х зникли з публічного простору. Серед них – Борис Бурда, журналіст та телеведучий родом з Одеси, який прославився як учасник інтелектуальних шоу "Що? Де? Коли?" та "Брейн-ринг", ведучий кулінарної програми "Смачно з Борисом Бурдою".

Фото: YouTube

22 лютого 2022 року Борис Бурда прилетів на відпочинок до Анталії, а коли розпочалося повномасштабне вторгнення, його старший син Владислав забрав батька до себе у Барселону. З того часу той не повертався в Україну, але відвідував країни Балтії і давав інтерв'ю місцевим російськомовним ЗМІ.

Читайте також: До невпізнанності змінився до ЗСУ: куди зник телеведучий Максим Неліпа.

Під час одного з них Бурда зробив неоднозначну заяву щодо війни. Її він назвав "відносинами правлячих верхівок", хоч і вважає напад Росії на Україну "потворним і неспровокованим".

"Відбуваються речі жахливі. Потворний неспровокований напад, люди страждають. Я сам змушений був залишити рідне місто і живу досить далеко, - сказав Бурда в YouTube-програмі "Говорящие головы". - Це не російсько-українські відносини, це відносини правлячих верхівок. Але немає жодних сумнівів, хто жертва, а хто агресор".

У коментарі естонському виданню Delfi Борис Бурда ще раз окреслив свою громадянську позицію.

"По Україні моя позиція абсолютно зрозуміла. Я не підтримую війну та агресію Росії, тут все очевидно, навіть нічого обговорювати. Інших точок зору бути не може", - сказав він.

Фото: YouTube

Також він назвав "душевнохворим" Анатолія Вассермана - ще одного одесита, який брав участь у "Що? Де? Коли?", але зайняв проросійську позицію і став одним із рупорів кремлівської пропаганди.

"Васерману я не подаю руки і не пускаю його на поріг будинку з 2001 року. Він душевнохворий, мені це вже говорили, коли я з ним познайомився. І те, що він робить, - звичайно, засуджую. Він багато речей наробив дивних і неправильних, тому мені з ним зовсім нема про що спілкуватися", - висловився Бурда.

Читайте також: Куди зникла Софія Ротару і де живуть її син та онуки під час війни в Україні.

Після 2014 року Борис Бурда уникав давати розгорнуті коментарі щодо політики, але раніше його заяви були далекі від проукраїнських. Так, у 2010 році в інтерв'ю естонському виданню Postimees він висловився проти Помаранчевої революції 2004 року та скаржився на "агресивний націоналізм".

Фото: Wikipedia

"Україна свого часу отримала режим, головним стрижнем якого був засуджений Нюрнбергом агресивний націоналізм. Справа навіть не в тому, що ця погана якість проявилася. Справа в тому, що заради нього забувалося все, що завгодно, від економіки до пристойностей. Вони прийшли до влада на обіцянці покінчити з корупцією, що всіх би потішило, але в момент приходу до влади помаранчевого уряду раптом зупинилися всі будівництва, їх визнали незаконними і незабаром за відновлення будівництва попросили хабарі, які перевищували ті хабарі, що були до цього, приблизно вчетверо. Я поки нічого не можу сказати про нову владу, крім того, що це не буде проросійська влада і не буде проєвропейська, вона буде, як це не дивно, проукраїнською. Вибачте, будь ласка, але ми повинні думати не про вигоду Росії чи Заходу, а про свою вигоді", - говорив він.

Борис Бурда народився в Одесі 25 березня 1950 року. Він навчався у місцевому політехнічному інституті, у 1960-70-х грав у КВК. Найбільшу популярність Бурда отримав як учасник телевізійних інтелектуальних шоу "Що? Де? Коли?", "Своя гра", "Брейн-рінг".

Борис Бурда має двох дітей, четверо онуків і одного правнука. Його старший син Владислав – підприємець, засновник компанії RedHead Family Corporation, а також громадської організації "Асоціація власників сімейних компаній України". Владислав Бурда активно підтримує Україну під час війни, займається благодійністю. У грудні 2022 року разом із іншими власниками сміейних бізнесів отримав подяку Володимиру Зеленському за підтримку фандрайзингової платформи UNITED24.

Старший син Бориса Бурди Владислав із дружиною Тетяною Фото: https://www.instagram.com/vladislav_life_long_learner/

Молодший син Бориса Бурди Георгій навчався у США, де працює програмістом.

Георгій Бурда – молодший син Бориса Бурди Фото: https://www.facebook.com/burda.george

Дізнайтеся також, що сталося з Надією Мейхер, чий чоловік під час війни продовжує вести бізнес у Росії.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Еден Голан, участь якої у "Євробаченні-2024" була під загрозою, виступила у другому півфіналі: відео

Ізраїль виступив на Євробаченні-2024 у другому півфіналі 9 травня - Еден Голан спочатку освистали, а потім аплодували їй

Чим запам'ятався другий півфінал "Євробачення 2024", який відбувся у Мальме: головні подробиці ефіру

Другий півфінал Євробачення 2024 9 травня - дивитися онлайн трансляцію конкурсу - хто виступав і якими були результати голосування

Які країни потрапили у фінал "Євробачення-2024" після другого півфіналу: результати голосування

Стали відомі імена нових фіналістів після проведення другого півфіналу Євробачення 2024 - як виглядає таблиця результатів, хто у фіналі