Лайм

Помер Кормак Маккарті - культовий письменник, чиї книги отримали відомі екранізації

За його романами було знято успішні фільми

13 червня на 90-му році життя помер американський письменник, автор низки романів, п'єс та кіносценаріїв, лауреат Пулітцерівської премії Кормак Маккарті.

BBC з посиланням на Penguin Random House повідомляє, що драматург помер природною смертю у своєму домі в Санта-Фе (штат Нью-Мексико, США).

Кормак Маккарті Фото: Getty Images

Коментуючи звістку про смерть Кормака, його колега-письменник Стівен Кінг назвав Маккарті "можливо, найбільшим американським письменником його часу". Він написав у Twitter: "Він досяг поважного віку і створив чудові твори, але я досі оплакую його смерть".

Читайте також: Стівен Кінг назвав Путіна лисим ідіотом і помріяв про його поразку.

Кормак (Чарльз - при народженні) Маккарті народився 20 липня 1933 року в Провіденсі, штат Род-Айленд, в ірландській католицькій родині. Він був одним із шести братів і сестер. Його перший роман "Хранитель саду" був опублікований у 1965 році.

"Хранитель саду" - перший роман Кормака Маккарті Фото: Wikipedia

Знаменитим письменник став завдяки книгам "Дорога" та "Старим тут не місце". По обох знято успішні фільми.

"Дорога" була опублікована у 2006 році та стала 10-м романом Маккарті. У ньому описується важка подорож батька та сина, які виборюють виживання у США після апокаліпсису. У 2007 році письменника удостоїли Пулітцерівської премії за цей роман. А у 2010-му The Times поставила "Дорогу" на перше місце у своєму списку "100 найкращих мистецьких та науково-популярних книг за останніх 10 років".

Фільм за романом "Дорога" вийшов на екрани у вересні 2009 року з Вігго Мортенсеном у головній ролі.

"Дорога" Кормака Маккарті Фото: Wikipedia

Книга 2005 року "Старим тут не місце" - похмура історія невдалої угоди з наркотиками в пустелі Техасу - була адаптована для екрану Джоелом та Ітаном Коенамі. Вона стала надзвичайно успішним трилером з Хав'єром Бардемом та Томмі Лі Джонсом у головних ролях. Фільм отримав чотири премії "Оскар", у тому числі за найкращий фільм.

Читайте також: У ЗСУ пішов добровольцем: письменник Ігор Мисяк загинув на фронті.

Не менш успішний роман "Кривавий меридіан" 1985 року. Він був внесений до списку "100 найкращих книг англійською мовою, виданих у період з 1923 по 2005 рік" за версією журналу Time. У 2006 році The New York Times помістила цей роман на друге місце у списку найкращих американських романів, опублікованих за останні 25 років.

Портрет Кормака Маккарті, використаний як задня обкладинка його роману 1973 року "Дитя Бога" Фото: Wikipedia

Кормак Маккарті дуже рідко давав інтерв'ю. Його перше інтерв'ю телебаченню було у 2007 році для відомого ток-шоу Опри Вінфрі. Під час розмови письменник зізнався, що на ідею роману "Дорога" його надихнув 8-річний син. Також він заявив, що ніколи не використовує крапку з комою, лапки для діалогів, оскільки вважає, що немає жодних підстав "забруднювати сторінки дивними маленькими значками".

Раніше ми писали, що американський актор Тріт Вільямс трагічно загинув у ДТП - зірка "Одного разу у Вегасі" розбився на мотоциклі.

Ще новини на тему:

Новини партнерів

Читайте також

Такі милі: Віталій Козловський замилував світлиною з маленьким сином Оскаром

Український співак та військовослужбовець ЗСУ Віталій Козловський опублікував фото з маленьким сином Оскаром, якого народила його дружина та піарниця Юлія Бакуменко

Присвячене українським жінкам: alyona alyona і Jerry Heil випустили нове відео перед "Євробаченням"

Представниці України на "Євробаченні-2024" alyona alyona і Jerry Heil випустили соціальне відео на конкурсну пісню Teresa & Maria

Українське медіа потрапило в скандал через нецензурну лексику на адресу Євгена Клопотенка: що відомо

Видання Заборона потрапило в скандал через нецензурну лексику - кулінар Євген Клопотенко опублікував листування нібито з журналістом медіа