Лайм

Співак Петриненко і тренерка Дерюгіна: кому Зеленський вручив відзнаку "Національна легенда України"

Всього у списку опинилися 8 осіб

В День державного прапора України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська вручили громадянам відзнаки "Національна легенда України". Глава держави наголосив, що ця нагорода - подяка людям за їхню самовідданість та працю.

"Вдячність за те, що ви прославляєте, прославляли нашу державу, нашу історію. За те, що ви сьогодні працюєте, служите, бороните нашу державу, наші кордони. Ми вам за це надзвичайно вдячні. Знайте, що вас високо цінують. Весь народ вам вдячний – я з упевненістю це кажу. Слава вам і слава Україні!" - йдеться на сайті Офіса президента України.

Читайте також: Сирени і російські танки на Хрещатику: як Україна відзначає другий День Незалежності під час великої війни, фото і відео.

Фото: t.me/OP_UA

Фото: t.me/OP_UA

У списку лауреатів відзнаки "Національна легенда України":

Дмитро "Да Вінчі" Коцюбайло (посмертно) – молодший лейтенант, командир 1-го ОМБ "Вовки Да Вінчі" ЗСУ, який із 2014 року брав активну участь у боях. Перший доброволець, якому присвоєно звання Героя України. 7 березня 2023 року захисник загинув під час оборони Бахмуту.

Андрій Сірко – нейрохірург, керівник центру церебральної нейрохірургії Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. Мечникова (м. Дніпро). Особисто провів понад 700 надскладних операцій, які стали порятунком для військовослужбовців.

Ірина Гук – волонтерка, керівниця фонду Leleka Foundation, яка з 2014 року займається тактичною медициною, а саме постачанням критично важливих медичних засобів для захисників України та цивільних.

Фото: t.me/OP_UA

Фумінорі Цучіко – японський волонтер, який з початком повномасштабного вторгнення РФ приїхав в Україну, щоб підтримати тих, хто був вимушений жити в харківському метро, переховуючись від обстрілів. Чоловік за власні кошти відкрив кафе, де організував щоденне безкоштовне харчування для людей.

Фото: t.me/OP_UA

Альбіна Дерюгіна (посмертно) – тренерка з художньої гімнастики, заслужений тренер України, Герой України. Створила в Києві школу художньої гімнастики «Школа Дерюгіних», яка набула світової популярності. Дерюгіна виховала низку олімпійських чемпіонок, чемпіонок світу та Європи.

Читайте на тему: Померла знаменита українська спортсменка: біографія легенди.

Андрій Цаплієнко – журналіст, воєнний кореспондент, ведучий і сценарист. З 2014 року займається зйомками ексклюзивних матеріалів про війну в Україні. 25 березня 2022-го чоловік отримав поранення під час виконання редакційного завдання в Чернігівській області. Нагороджений орденом "За мужність" ІІ та ІІІ ступенів.

Володимир Летенко – енергетик із Краматорська, інженер з експлуатації лінійної частини магістрального газопроводу. Внаслідок влучання ракети в газову трубу сталася пожежа на газогоні, що веде до газорозподільної станції Вуглегірської ДРЕС. Стовп вогню сягав понад 100 метрів. Володимир під обстрілами зупинив викид газу і врятував життя людей. Також брав участь у розмінуванні Харківщини.

Тарас Петриненко – музикант, співак, композитор, поет, народний артист України. Автор пісні "Україна", яка стала своєрідним неофіційним гімном нашої держави.

Фото: t.me/OP_UA

Також у джерелі пояснюється, що відзнакою "Національна легенда України" президент нагороджує громадян, які здійснили вагомий внесок у розвиток національної економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, спорту, охорони здоров'я, а також за активну благодійну та громадську діяльність, особисті заслуги у становленні незалежної України, зміцненні її державності, захисті Вітчизни та служіння українському народові.

Читайте на нашому сайті: Свято сильних, гідних і рівних: Зеленський привітав українців з Днем Незалежності, відео.

Фото: t.me/OP_UA

Нагадаємо, перша така церемонія вручення відбулася 22 серпня 2021 року в переддень 30-річчя незалежності України. Після початку повномасштабного вторгнення Росії відзнакою почали вшановувати тих, хто своєю працею рятує, захищає та забезпечує життя: військових, медиків, волонтерів, енергетиків, працівників "Укрзалізниці", які здійснювали евакуацію.

Фото: t.me/OP_UA

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

alyona alyona і Jerry Heil виступатимуть у першому півфіналі "Євробачення-2024": про що їхня пісня

alyona alyona і Jerry Heil беруть участь у Євробаченні 2024 з песнею Teresa & Maria - про що вона, чому артисток критикували

Український актор Євген Шумілов загинув на фронті, захищаючи пораненого побратима

На фронті загинув український актор театру та кіно Євген Шумілов, який захищав Україну від початку повномасштабної війни

Українська співачка повідомила про третій викидень і зізналася, чи хоче ще дітей

Співачка Альона Омаргалієва розповіла, що пережила три викидні - виконавиця зізналася, чи не втратила надію народити другу дитину