Лайм

Перший фільм про смертну кару в Україні: вийшов трейлер стрічки "Ля Палісіада"

Робота вже встигла отримати міжнародне визнання

Вийшов новий трейлер іронічного детективу "Ля Палісіада" про українські 90-ті поза російськими наративами. Це перший фільм, який розповідає про смертну кару в Україні.

Дія у фільмі відбувається у 1996 році, за 5 місяців до мораторію на смертну кару. У центрі сюжету опинилися двоє старих друзів, детектив міліції та судовий психіатр, які беруться розслідувати вбивство колеги. Крім цього, героїв поєднує давня закоханість у вдову загиблого. Занурені у заплутану справу і давно забуті спогади, вони створюють майбутнє, в якому мають жити їхні діти, успадкувавши нереалізовані прагнення батьків.

Читайте також: Кінопремія "Золота Дзіґа-2023": найкращі українські фільми отримали нагороди.

"Я не хотів робити фільм про 90-ті. Я хотів поговорити про сучасність, в якій ми опинилися. Ми відтворили той час відштовхуючись від архівних матеріалів та вивчаючи побут кінця ХХ століття. Хотіли створити відчуття 90-х, які лишили свій суттєвий відбиток на декількох поколіннях. Це фільм – спогад. В якому ви можете спробувати відчути історію розвитку особистості різних персонажів стрічки. Фільм може здатися складним, але він простий і місцями навіть смішний", – сказав режисер фільму "Ля Палісіада" Філіп Сотниченко.

Робота над картиною тривала 5 років. Для відтворення атмосфери часу, естетики зйомки, костюмів, декорацій і навіть характерів персонажів автори відштовхувалися від архівних матеріалів. Для зйомок використовувалася техніка того часу, а рідкісний одяг шукали на секонд-хендах, у домашніх гардеробах, у музеях МВС.

Кадр з фільму "Ля Палісіада" Фото: прес-служба

У фільмі знімалися Андрій Журба, Новруз Пашаєв, Олександр Пархоменко, Валерія Олейнікова, Олена Мамчур, Олександр Малєєв, Степан Барабаш, Сергій Лузановський, Олександр Мавріц, а також сучасні українські художники Ярема Малащук та Сана Шахмурадова.

Світова прем'єра відбулася у січні 2023 року на 52-му Роттердамському міжнародному кінофестивалі, де фільм отримав нагороду від Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI. Також "Ля Палісіада" була визнана "Найкращим повнометражним фільмом" на престижних кінофестивалях у Вільнюсі (28 Vilnius International Film Festival "Kino Pavasaris") і Турині (41-го Torino Film Festival). В Україні стрічка стала найкращим повнометражним ігровим фільмом року за версією Національної премії кінокритиків "Кіноколо".

В український прокат фільм "Ля Палісіада" вийде 11 січня 2024 року.

Постер фільму "Ля Палісіада". Фото: прес-служба

Раніше в Україні обрали претендента на "Оскар-2024": ним став фільм про облогу Маріуполя.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита