Лайм

В Україні обрали претендента на "Оскар-2024": ним став фільм про облогу Маріуполя

Документальна стрічка розповідає про події 2022 року

18 вересня члени Українського Оскарівського Комітету обрали фільм, який може представити нашу країну на премії Американської академії кінематографічних мистецтв та наук у 2024 році. Важливу місію поклали на "20 днів у Маріуполі" - документальну стрічку про облогу та бомбардування міста у 2022 році.

За інформацією Української кіноакадемії, фільм побореться за місце серед номінантів на "Оскар" у категорії "Найкращий міжнародний повнометражний фільм".

Читайте також: Поліцейський з фільму "20 днів у Маріуполі" постраждав під час удару по Покровську.

"20 днів у Маріуполі" зняв український фотограф та відеожурналіст Associated Press Мстислав Чернов, з ним працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсер Василиса Степаненко. Команда задокументувала початок повномасштабного вторгнення РФ в Україну, гуманітарну катастрофу в Маріуполі, роботу лікарів, загибель цивільних та інші жахливі реалії облоги міста. Журналісти Associated Press вибралися з Маріуполя 15 березня через гуманітарний коридор, маючи із собою 30 годин відео.

В інтерв'ю DW Чернов зізнався, що плакав, коли знімав, монтував та дивився свій фільм.

"Метою було дати більше контексту людям, більше розуміння масштабів руйнувань і страждань маріупольців. Крім того, ще однією місією було задокументувати потенційні воєнні злочини Росії. Щоб це кіно залишилося в історії, щоб цей документальний фільм був свідченням цих злочинів", - сказав режисер.

Читайте також: Танці на кістках: окупанти влаштували виступ китайської співачки на руїнах Драмтеатру у Маріуполі.

Фільм "20 днів у Маріуполі" одержав приз глядачів на фестивалі незалежного кіно "Санденс" (США). Також його назвали найкращим документальним фільмом року на фестивалі Cinema for Peace 2023 (Німеччина). В Україні стрічка здобула головний приз кінофестивалю Docudays UA 2023.

Фото: https://www.facebook.com/20daysinmariupol

Серед інших фільмів, які претендували на участь в оскарівських перегонах, - "Памфір" Дмитра Сухолиткого-Собчука, "Залізні метелики" Романа Любого, "Терикони" Тараса Томенка, "ШТТЛ" Адрієна Волтера.

Раніше Юрій Горбунов після скандалу у мережі відмовився від державних коштів на зйомки серіалу.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Ніно Катамадзе - грузинська співачка, яка планувала переїхати жити в Україну під час війни

Грузинська співачка Ніно Катамадзе, яка рік тому заявляла про плани переїхати до України, заявила, що залишиться в Грузії, щоб продовжувати допомагати українцям

Травесті-діва Монро прокоментувала ставлення до можливої мобілізації після прийняття нового закону

Після ухвалення нового закону про мобілізацію трансгендерна Діва Монро заявила, що готова відвідати ТЦК

Хто виступатиме у першому півфіналі "Євробачення-2024": пісня України та інших країн-учасниць

Коли виступатиме Україна на "Євробаченні-2024" - пісня alyona alyona і Jerry Heil та інших учасників першого півфіналу, що відбудеться 7 травня