Лайм

Вперше за всю історію премії: український фільм "20 днів у Маріуполі" номінували на "Оскар"

Документальна стрічка розповідає про трагічні події 2022 року

Український фільм "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова отримав номінацію у категорії "Найкращий документальний фільм". Про це повідомляє Українська кіноакадемія у Telegram.

Читайте також: Фільм "20 днів у Маріуполі" двічі номінували на кінопремію BAFTA 2024 – британський аналог "Оскара".

"20 днів у Маріуполі" - перший український фільм, який номінували на "Оскар", починаючи з 1997 року, коли Україна почала висувати національних претендентів на кінопремію. Раніше жодна стрічка не проходила відбору, який проводять члени Американської академії кінематографічних наук та мистецтв.

Вручення премії "Оскар-2024" відбудеться 10 березня. У категорії "Найкращий документальний фільм" "20 днів у Маріуполі" конкурує з такими роботами:

  • "Бобі Вайн: Народний президент" (Уганда, Великобританія, США)
  • "Вічна пам'ять" (Чилі)
  • "Чотири дочки" (Німеччина)
  • "Вбити тигра" (Канада)

"20 днів у Маріуполі" включає кадри військових злочинів, скоєних росіянами у Маріуполі на початку повномасштабної війни. Мстислав Чернов працював над фільмом разом із фотографом Євгеном Малоліткою, а також із командою Frontline та Associated Press (AP). У ньому показано гуманітарну катастрофу в місті, обстріл росіянами пологового будинку, масові поховання цивільних та інші катастрофічні події облоги.

Стрічка, прем'єра якої відбулася 20 січня 2023 року на кінофестивалі "Санденс", вже зібрала 16 престижних кінонагород в Україні та світі.

Нагадаємо, що у 2023 році "Оскар" за найкращий документальний фільм виграв "Навальний", тоді як Україну на торішній церемонії проігнорували.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

"Виглядала, як суперзірка": Ірина Сопонару показала свої весільні образи

Акторка "Жіночого кварталу" Ірина Сопонару показала, який вигляд мала на весіллі з коханим-іноземцем Рісом

Ірина Білик показала, як підріс її син Табріз і розповіла про його першу закоханість

Ірина Білик показала, який вигляд має її молодший син Табріз, який народився у шлюбі з російським режисером Асланом Ахмадовим

Військові - головні люди зараз: Решетнік висловився про реакцію українців на нового "Холостяка"

Ведучий "Холостяка" Григорій Решетнік розповів, як українці відреагували на те, що героєм 13-го сезону став військовий Олександр Терен Будько