Лайм

Пройшло пів століття: Сергія Параджанова реабілітували після вироку за український націоналізм

Про історичну подію стало відомо у 100-річчя від дня народження режисера

У грудні 2023 року Національна комісія з реабілітації реабілітувала видатного кінорежисера Сергія Параджанова. Це сталося через 50 років, як радянська влада звинуватила його в "українському націоналізмі та гомосексуалізмі" і засудила на 5 років таборів суворого режиму.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам'яті, який подавав заявку. Історичною новиною громадський діяч поділився 9 січня, коли весь світ відзначає сторіччя від дня народження Параджанова.

Читайте також: Актора відомого ізраїльського серіалу "Фауда" Ідана Амеді важко поранили в секторі Газа.

Фото: facebook.com/anton.drobovych

"Маємо дійсно історичну новину - Сергія Параджанова реабілітовано! Пів століття пройшло з часу судилища над ним, але тепер і в юридичному плані справедливість торжествує. Приємно писати про це у столітній ювілей з дня народження ключового автора українського поетичного кіно", - зазначив Дробович.

За його словами, на підтримку розгляду справи виступали Офіс президента та українські правозахисники, зокрема Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ).

"Однак головні слова вдячності варто адресувати Роману Подкурі та його колегам з Національної комісії з реабілітації - за фаховість, ретельність та відповідальність. Завдяки їм історична правда перемагає забуття і репресії, а також зʼявляється надія, що згодом будуть розглянуті й інші складні та резонансні справи українських дисидентів, яких судили в СРСР як за політичними, так і за сфабрикованими загальнокримінальними статтями", - наголосив Дробович.

Фото: facebook.com/uinp.gov.ua

Сергій Параджанов – українсько-вірменський режисер, сценарист, художник. Народився 9 січня 1924 року у Тбілісі. В Україну Параджанов потрапив за розподілом після навчання у виші.

Сергій Параджанов започаткував "українське поетичне кіно". Міжнародне визнання кінорежисер отримав за фільм "Тіні забутих предків", знятий за мотивами твору Михайла Коцюбинського. Інші відомі роботи Параджанова - "Українська рапсодія", "Квітка на камені", "Андрієш", "Перший хлопець" та багато інших.

У 1973 році радянська влада звинуватила Параджанова в "українському націоналізмі та гомосексуалізмі". Режисера затримали у Києві та помістили до Лук'янівської в'язниці. Його засудили до п'яти років ув'язнення в таборі суворого режиму з конфіскацією особистого майна.

Після звільнення з російської в'язниці Сергію Параджанову заборонили жити у Києві. Режисер оселився в Тбілісі і деякий час жив на кошти з продажу антикваріату. Помер видатний кінорежисер у 1990 році від раку легенів.

У 2021 році у Києві помер єдиний син Сергія Параджанова Сурен Параджанов.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Привертає увагу більше, ніж будь-коли: у мережі показали відео головної сцени "Євробачення-2024"

Як виглядає головна сцена Євробачення-2024 у Мальме - у мережі вперше показали відео та розповіли про репетиції конкурсантів

Режисер "Єралашу", якого засудили за педофілію, отримав медаль за участь у війні проти України

Росіянин Ілля Білостоцький похвалився, що отримав медаль за службу на фронті, а також, що з нього зняли всі звинувачення у педофілії

Як голосувати у першому півфіналі "Євробачення-2024": детальна інструкція

Перший півфінал Євробачення 2024 відбудеться 7 травня - як голосувати за конкурсантів, як довго триватиме голосування