Лайм

Найкращі фільми року: що потрібно знати про головних претендентів на "Оскар-2024"

Стрічки, номіновані в категорії "Найкращий фільм"

10 березня у Лос-Анджелесі відбудеться церемонія вручення кінопремії "Оскар-2024". Серед номінантів у категорії "Найкращий документальний фільм" є українська стрічка "20 днів у Маріуполі", і букмекери пророкують їй перемогу. Що ж до основної категорії "Найкращий фільм", то в ній змагаються 10 кіноробіт. Розповідаємо, про що вони і як оцінюють їхні шанси отримати "Оскар".

Читайте також: Хто отримає "Оскар-2024": букмекери назвали ймовірних переможців кінопремії.

"Оппенгеймер"

"Оппенгеймер" – драматичний біографічний фільм режисера Крістофера Нолана. У ньому досліджується життя і спадщина американського фізика Дж. Роберта Оппенгеймера, котрий відіграв ключову роль розробці атомної бомби. Головну роль у фільмі зіграв Кілліан Мерфі, другорядні ролі виконали Роберт Дауні-молодший, Емілі Блант, Метт Деймон, Флорес П'ю та інші.

Фільм "Оппенгеймер" букмекери називають головним фаворитом оскарівських перегонів 2024 року. Він уже здобув 5 нагород премії "Золотий глобус", переміг у 7 номінаціях BAFTA та інших престижних кінопремій. Згідно з прогнозами, "Опенгеймер" переможе на "Оскарі" у категоріях "Найкращий фільм", "Найкращий режисер", "Найкращий актор", "Найкращий актор другого плану", "Найкраща операторська робота", "Найкращий саундтрек" та "Найкращий монтаж".

"Бідолашні створіння"

На другому місці в оскарівських перегонах - фільм Йоргоса Лантімоса "Бідолашні створіння". Він розповідає неймовірну історію молодої жінки Белли Бакстер (Емма Стоун), яку після самогубства повертає до життя блискучий учений Годвін Бакстер (Вільям Дефо). У цій чорній комедії з елементами фентезі героїня вчиться жити, пізнає себе та свою жіночу сутність. Вільна від забобонів вікторіанської епохи Белла змінює життя всіх, з ким зустрічається.

Фільм "Бідолашні створіння" вже отримав "Золотого лева" - головну нагороду на Венеціанському міжнародному кінофестивалі. На премії "Золотий глобус" він виграв у категоріях "Найкращий фільм - мюзикл або комедія" та "Найкраща жіноча роль - мюзикл або комедія".

Читайте також: "Оппенгеймер" – найкращий фільм: хто отримав престижну кінопремію "Золотий глобус 2024".

"Залишенці"

Фільм американського режисера Олександра Пейна розповідає про похмурого вчителя історії (Пол Джаматті), який змушений залишитися на різдвяних канікулах у кампусі школи разом із учнями, які не змогли поїхати додому. За кілька днів залишився лише один студент — проблемний 18-річний хлопець на ім'я Ангус, розумний учень, чия погана поведінка завжди загрожує його відрахуванням. До Пола та Ангуса приєднується шеф-кухарка Мері — афроамериканка, яка обслуговує привілейованих юнаків, доки її власний син нещодавно зник у В'єтнамі. Ці три абсолютно різні люди переживають комічні та драматичні події протягом двох святкових тижнів.

"Анатомія падіння"

"Анатомія падіння" - це юридична драма, сюжет якої обертається навколо смерті письменника-невдахи Семюеля Малескі. Маленький син знаходить його на землі після того, як він випав із вікна заміського будинку у Франції. Поліція підозрює, що це була не трагічна випадковість, а вбивство, вчинене дружиною Малескі Сандрою (Сандра Хюллер). У 2023 році фільм режисерки Жюстін Тріє отримав "Золоту пальмову гілку" - головну нагороду Канського кінофестивалю.

"Зона інтересу"

У 1943 році Рудольф Гьосс, комендант Аушвіца, живе зі своєю дружиною Гедвігою та п'ятьма дітьми в будинку поряд із табором. Він водить дітей купатися та ловити рибу, а його дружина доглядає сад, поки за парканом у печах гинуть тисячі людей. Фільм англійського режисера Джонатана Глейзера досліджує вічну тему банальності зла. Він уже отримав десятки престижних кінонагород, включаючи Гран-прі Канського кінофестивалю 2023 та приз BAFTA за найкращий британський фільм.

Читайте також: "20 днів у Маріуполі", "Опенгеймер" та інші переможці премії BAFTA, яку називають "британським Оскаром".

"Барбі"

Барбі (Марго Роббі) і Кен (Райан Гослінг) чудово проводять час у барвистому та, здавалося б, ідеальному ляльковому світі. Однак, коли у Барбі трапляється криза особистості, вона вирушає у світ людей, щоб відкрити для себе радості та небезпеки людського життя.

Хоча у 2023 році "Барбі" стала лідером прокату, її номінації на "Оскар" виявилися дуже скромними. Зокрема, Грета Гервіг не отримала номінацію у категорії "Найкращий режисер", а Марго Роббі проігнорували у категорії "Найкраща актриса".

"Вбивці квіткової повні"

Тригодинний фільм Мартіна Скорсезе "Вбивці квіткової повні" оповідає про серію вбивств у резервації індіанців-осейджів в Оклахомі. У 1920-х роках членів племені осейджів було вбито в рамках змови з метою позбавити їх нафтових багатств. Кримінальна драма зібрала талановитий зірковий каст. Головні ролі у ній виконали Леонардо ДіКапріо, Роберт Де Ніро, Джессі Племонс, Лілі Гладстон, Брендан Фрейзер.

"Американське чтиво"

Фільм Корда Джефферсона, заснований на романі Персіваля Еверетта, розповідає про розчарованого письменника та професора літератури, який пише сатиру на стереотипні "чорні" книги лише для того, щоб ліберальна еліта прийняла це за серйозну літературу та опублікувала із хвалебними відгуками. Серед акторів картини – Джеффрі Райт, Трейсі Елліс Рос, Ісса Рей, Джон Ортіс.

Читайте також: Український фільм про воєнний Харків виграв гран-прі престижного кінофестивалю "Санденс".

"Минулі життя"

"Минулі життя" - романтичний драматичний фільм, який став повнометражним дебютом корейсько-канадської режисерки Селін Сонг. У фільмі розповідається про двох друзів дитинства, поки вони розмірковують про природу своїх стосунків, віддаляються одне від одного, проживають різні життя, щоби випадково зустрітися вже після 30-ти років. Сюжет напівавтобіографічний та натхненний реальними подіями із життя Сун.

"Маестро"

"Маестро" - це портрет знаменитого артиста як суперечливої людини. Фільм розповідає про складні стосунки між легендарним композитором та диригентом Леонардом Бернстайном (Бредлі Купер) та його дружиною, актрисою Феліцією Монтеалегре (Кері Малліган). Їхня любов і шлюб зазнали випробування гомосексуальними захопленнями Маестро, а також його зарозумілістю та невпевненістю.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil