Лайм

Український фільм про воєнний Харків виграв гран-прі престижного кінофестивалю "Санденс"

Стрічка розповідає про митців, які протистоять ворогам за допомогою мистецтва

Фільм про українських митців "Порцелянова війна" отримав гран-прі на міжнародному кінофестивалі "Санденс" у США. Стрічка здобула перемогу у категорії "Документальний фільм".

Спільна робота американця Брендана Белломо та українця Слави Леонтьєва знайомить глядача з історією трьох українських художників - Слави Леонтьєва, його дружини Ані Стасенко та їхнього друга Андрія Стефанова, які залишилися у Харкові під час ракетних обстрілів. Про це у Telegram-каналі повідомляє Українська кіноакадемія.

Читайте також: Вперше за всю історію премії: український фільм "20 днів у Маріуполі" номінували на "Оскар".

Фото: t.me/UAfilmacademydigest

Кіноробота розповідає про життя героїв, які протистоять ворогу не лише за допомогою зброї, але і мистецтва. Вони створюють порцелянові вироби і прикрашають ними зруйновані будинки.

Члени журі фестивалю відгукнулися про фільм як про "прагнення до добра одночасно з опором тоталітарній системі та збереженням людяності".

Як зазначив рецензент The Hollywood Reporter, перегляд "Порцелянової війни" схожий на "слухання декламації видатного поета, де кожен кадр дивує своєю візуальною метафорою, іноді приголомшуючи, іноді ображаючи, але при цьому викликаючи захоплення".

У “Порцеляновій війні” багато краси і за нею стоїть потужний артистизм, але я ніколи не дивився документальний фільм з такою кількістю візуальних метафор і з такою малою вірою в те, що глядач може їх вловити. Це трохи приголомшує і одночасно трохи ображає. І те, що він найчастіше схиляється до першого, пояснює його найвищу нагороду фестивалю у конкурсі документальних фільмів США", - говориться у рецензії.

Читайте на тему: Фільм "20 днів у Маріуполі" двічі номінували на кінопремію BAFTA 2024 - британський аналог "Оскара".

Кадр з фільму "Порцелянова війна"Фото: Sundance Institutе

Прем'єра стрічки пройшла 20 січня в рамках фестивалю "Санденс-2024". Оператором виступив Андрій Стефанов, а одна зі сценаристок фільму Аніела Сідорська розповідала, що співпрацю з художниками планували ще до повномасштабного вторгнення, але після його початку автори вирішили змінити початковий задум роботи.

"Ми боремося за те, щоб наша культура, мистецтво та Україна продовжували існувати. Це саме те, що я люблю в Україні - ви можете нас зламати, але не можете нас знищити", - сказав виданню Deadline Слава Леонтьєв.

  • Скандал із серіалом "Білий лотос": раніше МЗС України звернулося до HBO через співпрацю з актором-путіністом.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита