Лайм

Хвороба Паркінсона помітно його змінила: як зараз виглядає актор Майкл Джей Фокс

Присутні зустріли чоловіка теплими оваціями

На церемонії нагородження британської кінопремії BAFTA-2024 був присутній американський актор, зірка фільму "Назад у майбутнє" Майкл Джей Фокс. Нагадаємо, він уже багато років бореться із хворобою Паркінсона, через що у 2020 році оголосив про завершення своєї кар'єри.

На захід знаменитість прибув у компанії своєї дружини, американської акторки Трейсі Поллан. Він проїхав на колісному кріслі, а по червоній доріжці пройшов власним ходом у супроводі коханої.

Читайте також: Хвороба Паркінсона, деменція і діабет: невиліковні діагнози, з якими живуть світові зірки.

Майкл Джей Фокс з дружиною на премії BAFTA-2024Фото: Getty Images

Пізніше Фокс вийшов на сцену, аби вручити нагороду за номінацію "Найкращий фільм". Поява 62-річного чоловіка зірвала хвилю овацій у залі. Він виїхав у колісному кріслі, після чого йому допомогли піднятися, аби він зміг представити переможця в головній номінації премії. Лауреатом став біографічний фільм Крістофера Нолана "Оппенгеймер".

Також відомо, що у категорії "Найкращий документальний фільм" була представлена стрічка про боротьбу Майкла Джея Фокса з хворобою Паркінсона. Кіноробота має назву "Незмінний: історія Майкла Джея Фокса", однак перемогу у даній номінації отримала робота українського кіновиробництва "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова. У фільмі розповідається про окупацію та звірства росіян в українському місті.

Діагноз Паркінсона Джею Фоксу поставили ще в далекому 1991 році. Публічно він розповів про свій діагноз лише через 7 років - у 1998-му.

"Я дуже відвертий із людьми щодо лікування. Коли мене запитують, чи позбудуся я від хвороби Паркінсона за життя, я відповідаю: "Мені 60 років, а наука - це складно". Тому ні. Але я дійсно щасливий хлопець. У мене в голові немає важких думок, я не боюся смерті. Зовсім", - коментував актор стан свого здоров'я.

Читайте на тему: Важкохвора Селін Діон здивувала появою на церемонії "Греммі-2024": який вигляда вона має.

Зірці допомогли піднятися на сценуФото: Getty Images

"Папараці стояли біля моєї квартири і чіплялися з питаннями: "Що з тобою?" Я не міг змушувати своїх сусідів терпіти це, тому зізнався, і це було чудово, - також пригадував знаменитість обставини, за якого за яких довелося розкрити секрет. - Для мене було великим сюрпризом, що люди відреагували так, як вони відреагували – з інтересом, з бажанням знайти ліки від хвороби. І тоді я побачив у цьому чудову нагоду”.

Пізніше зірка фільму "Назад у майбутнє" відкрив іменний фонд для досліджень цієї хвороби, аби просвітлювати громадськість та фінансувати наукові дослідження стосовно лікування недугу. Нагадаємо, хвороба Паркінсона - хронічне захворювання головного мозку, яке постійно прогресує, і на даний момент вважається невиліковним.

Також про боротьбу з хворобою Майкл розповідав у своїй книзі "No Time Like the Future". Він поділився деталями про симптоми, які стали погіршуватися. Актор скаржився на втрату пам'яті і когнітивні порушення, про які раніше рідко замислювався і не обговорював публічно. Крім того, в 2018 році він переніс операцію з видалення доброякісної пухлини хребта, після якої заново вчився ходити.

Читайте на нашому сайті: Два дні провела в комі: Мадонна прокоментувала хворобу, від якої мало не померла влітку 2023 року.

Майкл Джей Фокс з акторкою Самантою МортонФото: Getty Images

"Зниження моєї здатності запам'ятовувати слова і повторювати їх дослівно - це просто остання крапля, - писав Фокс. - На все свій час, і час, коли я працював по 12 годин на день і запам'ятовував по 7 сторінок діалогів, вже позаду".

Тим не менше, свою ситуацію американський актор вчиться сприймати з оптимізмом, дякуючи за те, що має:

"Я живу з хворобою Паркінсона, але моє життя зараз спокійне, і я дійсно гарно проводжу час, - говорив Фокс. - Люди мені не вірять, але я люблю життя. Мені подобається бути зі своєю родиною. Мені подобається бути з дружиною Трейсі. Мені подобається, що я не роблю непотрібних речей, які робив раніше, бо у мене немає ні енергії, ні часу. Я вдячний за те, що пройшов через суворе випробування, коли мені було за п'ятдесят. Я нарешті зрозумів дещо, і це не буде дошкуляти мене в мої 70-80 років".

  • Нещодавно суд визнав 88-річного Алена Делона недієздатним і заборонив його дітям за ним доглядати.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Усі зберігають оптимізм: друг онкохворого Чарльза III розповів про стан його здоров'я

Стан здоров'я Чарльз III, який лікується від онкології, погіршився - про це розповів друг короля - що відомо

Уклін всім героям: українські зірки вшанували пам’ять жертв трагедії на Чорнобильській АЕС

26 квітня 2024 року виповнюється 38 років з дня Чорнобильської аварії - зірки висловилися про річницю - фото

Ніхто не може мені заборонити: скандальна Алхім висловилася про мовне питання та ставлення до Путіна

Анна Алхім заявила, що перейде на українську, коли від неї всі відчепляться, а також зазначила, що Путін продовжує нагинати весь світ