Лайм

Букмекери спрогнозували перемогу українського фільму "20 днів у Маріуполі" на "Оскарі"

Стрічка Мстислава Чернова здобула міжнародне визнання

11 березня у Лос-Анджелесі відбудеться 96-та церемонія вручення премії "Оскар", на яку вперше номінували український фільм. "20 днів у Маріуполі" змагається у категорії "Найкращий документальний фільм" і, за прогнозами букмекерів, саме він отримає перемогу.

За даними Oddschecker, шанси на перемогу картини режисера Мстислава Чернова підвищилися до 57%.

Читайте також: Український фільм про Маріуполь, "Барбі" та "Опенгеймер": список номінантів на "Оскар-2024".

Фото: oddschecker.com

Експерти прогнозують перемогу "20 днів у Маріуполі" ще з однієї вагомої причини. 10 лютого Мстислав Чернов отримав за нього премію Гільдії режисерів США. Це престижна нагорода, яка присуджується фахівцями галузі з 1936 року. Вона передує "Оскару", а її лауреати часто співпадають із переможцями премії Американської кіноакадемії.

Отримуючи нагороду, Чернов розповів про обстріл Харкова, внаслідок якого загинуло 7 людей, включаючи трьох дітей.

"Спасибі за цю нагороду. На жаль, вона не зможе зупинити кулі або захистити дитину від шрапнелі. Сьогодні моє рідне місто обстріляли. Семеро людей було вбито, троє дітей. Тому це сумний день. У той же час я визнаю силу кіно. Коли наші діти, наші люди тікають від бомб, вони сидять у підвалах і, щоб упоратися зі страхом, дивляться кіно. Кіно не просто залишає сюжет в історії для наступних поколінь. Воно також допомагає нам триматися в цьому світі, часом жахливому та несправедливому", - сказав режисер зі сцени.

Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США за фільм "20 днів у Маріуполі" Фото: Getty Images

"20 днів у Маріуполі" - дебютний документальний фільм українського військового кореспондента, який раніше працював у багатьох гарячих точках - Сирії, Іраку, Афганістані, Лівії, Секторі Газа, Нагорному Карбасі. Чернов зробив його у співпраці з колегами – фотографом Євгеном Малоліткою та продюсеркою Василісою Степаненко. Фільм включає кадри, зняті протягом 20 днів облоги Маріуполя у 2022 році. Він без купюр показує воєнні злочини росіян, смерть дітей, обстріл маріупольського пологового будинку, масові поховання цивільних та інші трагедії, які Росія принесла в українське місто.

Читайте також: Одна з найвідоміших: українська письменниця увійшла до складу журі Берлінале-2024.

Фільм "20 днів у Маріуполі" вперше показали на кінофестивалі "Санденс", де він переміг у конкурсі міжнародного документального кіно. Стрічка зібрала вже понад 15 престижних нагород, була номінована на "Оскар" та BAFTA 2024 - головну британську кінопремію.

На "Оскарі" 20 днів у Маріуполі змагається з такими документальними фільмами: "Бобі Вайн: Народний президент" (Уганда, Великобританія, США), "Вічна пам'ять" (Чилі), "Чотири дочки" (Німеччина), "Вбити тигра" (Канада). Переможців премії назвуть 11 березня 2024 року.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни

На тлі чуток про погіршення стану онкохворого Чарльза палац зробив оптимістичну заяву

Букінгемський палац повідомив, що британський король Чарльз III, який лікується від раку, повертається до своїх королівських обов'язків