Лайм

Мстислав Чернов здобув перший "Оскар" для України: що відомо про режисера "20 днів у Маріуполі"

Робота в Маріуполі стала найстрашнішою та найзначущою для режисера

У ніч на 11 березня у Лос-Анджелесі вручили нагороди премії "Оскар-2024", і у категорії "Найкращий документальний фільм" перемогла українська стрічка "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова.

Перемога фільму про блокаду Маріуполя на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну стала історичною. Причина в тому, що це перший український фільм, який потрапив до номінації на премію Американської кіноакадемії, і одразу ж завоював нагороду. Раніше це не вдавалося жодному українському фільму з 1997 року.

Читайте також: Україна на "Оскарі": які українські фільми претендували на премію та що з цього вийшло.

Мстислав Чернов та команда фільму "20 днів у Маріуполі" Фото: Getty Images

Про що фільм "20 днів у Маріуполі"

Команда фільму "20 днів у Маріуполі" (Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка, продюсерка Василиса Степаненко) приїхала до міста Донецької області 23 лютого 2022 року за годину до початку повномасштабного вторгнення Росії. Після того, як місто оточили, Чернов та Малолєтка зафільмували воєнні злочини РФ у Маріуполі. Багато кадрів облетіли весь світ, наприклад, з обстріляного пологового будинку №3.

За 20 днів в облозі міста Мстислав Чернов зняв близько 30 години відео. На початку вторгнення йому вдалося надіслати лише 40 хвилин із них, решту матеріалу на жорстких дисках вивозили через 15 російських блокпостів.

Фото: https://20daysinmariupol.com/

Приймаючи нагороду на сцені "Оскара-2024", Мстислав Чернов виступив із потужною промовою. Він сказав, що хотів би ніколи не знімати фільм, який приніс йому визначну нагороду.

Читайте також: Найкращі у 2024 році: що потрібно знати про головні фільми "Оскара-2024".

"Я вдячний. Але, напевно, я буду першим режисером на цій сцені, який хотів би не робити цей фільм. Я хотів би мати можливість обміняти це на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста, - заявив режисер. - Я б віддав цю нагороду, щоб Росія не вбивала моїх земляків, звільнила всіх українських військових та цивільних, які зараз у в'язницях. Я не можу змінити минуле. Але ми можемо зробити так, що правда переможе. І люди Маріуполя, як і всі інші, хто віддав свої життя, ніколи не будуть забуті. Тому що кінематограф формує спогади, а спогади формують історію. Тому дякую вам усім, дякую Україні! Слава Україні!"

Також на прес-конференції після вручення нагороди Мстислав Чернов нагадав про те, що Україна й досі потребує підтримки всього світу.

"Хочу нагадати, що вчора була річниця атаки на пологовий будинок у Маріуполі. Це важливий та символічний момент. Цей момент став символом воєнних злочинів, які Росія скоїла в Україні. Зараз, на жаль, тема допомоги Україні стала предметом суперечок серед політиків у всьому світі. Я сподіваюся, що наш фільм нагадає всім: це гуманітарна катастрофа, а не політичне питання. Це питання допомоги людям, яких атакують та вбивають. Маруполь представляє всі українські міста, які були знищені. Ми маємо за честь говорити про українські міста, які були окуповані, нагадати світові, що важливо допомагати та думати, як зупинити це вторгнення", - сказав режисер.

Що відомо про Мстислава Чернова

39-річний Мстислав Чернов – відеограф, фотограф, журналіст, письменник, військовий кореспондент та режисер. До того, як потрапити в Маріуполь у команді Associated Press, він багато займався документальною фотографією, знімав Євромайдан, працював на Донбасі після початку російсько-української війни, зробив перші кадри збиття рейсу Malaysia Airlines Flight 17 біля Донецька.

Також він працював військовим кореспондентом у різних гарячих точках, включаючи Сирію та Ірак. Репортажі та фото Мстислава Чернова публікували провідні світові медіа, включаючи The Independent, The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, Forbes, The Guardian, The Daily Telegraph, The Daily Mail, The Le Monde, Deutsche Welle, Die Zeit, BBC, Euronews, CNN, Fox News Channel, Sky News, Al Jazeera.

Читайте також: Український фільм про воєнний Харків виграв гран-прі престижного кінофестивалю "Санденс".

Фото: https://www.facebook.com/MstyslavChe

Сам Мстислав Чернов в інтерв'ю "Вікна TV" зізнавався, що робота у Маріуполі була найстрашнішою у його житті.

"Маріуполь - це був найстрашніший і найважчий момент мого життя, ці 20 днів. І для мене і для команди. І думаю, що для всіх, хто пережив чи, на жаль, не пережив цієї страшної облоги, - сказав він. - Такого за вісім років зйомок у зонах конфлікту я ніколи не переживав. Настільки інтенсивний і безконтрольний, неприцільний вогонь з боку агресора, стільки вбивств цивільного населення та небезпечної роботи. Раніше зі мною ніколи такого не було".

Фото: https://20daysinmariupol.com/

За роботу над фільмом "20 днів у Маріуполі" Мстислав Чернов отримав не лише "Оскар", а й безліч інших престижних світових та українських нагород. Серед них - Пулітцерівська премія, BAFTA-2024 за "Найкращий документальний фільм", Премія гільдії режисерів США, Національна премія ім. Тараса Шевченка в Україні та інші.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації

alyona alyona і Jerry Heil поділилися емоціями від першої репетиції на сцені "Євробачення-2024": відео

alyona alyona і Jerry Heil провели першу репетицію на сцені Євробачення-2024 - артистки розповіли про правки та сценічні костюми