Лайм

8 фотографій, які ніколи не публікували в СРСР

Хоча це просто знімки реального життя радянських громадян

Про життя в СРСР досі постійно сперечаються, одні кажуть, що це було справжнє пекло, інші стверджують, що ніколи не жили краще, ніж в ті часи. Але факти залишаються фактами - все було не дуже гладко. Наприклад, Радянський Союз постійно страждав від дефіциту елементарних речей. Саме тому деякі знімки справжньою радянського життя так і не були ніде опубліковані.

Владі СРСР було невигідно, щоб люди закордоном знали про реальний стан справ. Також такі фотографії могли підірвати авторитет уряду в очах громадян. Тому тоді ні в якому разі не можна було публікувати щось подібне.

Фото: livejournal.com

На жаль, зараз практично неможливо встановити авторів фото. Але фахівці стверджують, що фотографували як радянські громадяни на аматорські "мильниці", так і іноземці, яких вразило побачене. За деякими продуктами потрібно було вистояти величезну чергу. Наприклад, на цьому фото люди намагаються потрапити в м'ясний магазин. Завезення було тільки в певні дні, тому потрібно було заздалегідь викроїти час, зайняти місце і терпляче чекати.

Полиці в магазинах не були прям вже зовсім порожніми, а в деяких продуктових вони навіть виглядали зі сторони вельми пристойно. Але був один нюанс - консервів було всього кілька видів, соняшникової олії, хліба та інших продуктів - теж. Вибрати було ні з чого, доводилося брати те, що є. Ну а велика кількість однакового товару виставлялася спеціально, щоб створити видимість достатку.

Фото: livejournal.com

Ось на цьому фото, наприклад, асортимент відділу, який торгує ковбасою і сосисками. Причому в наявності, як видно на знімку, був тільки один сорт і того, і іншого. І потрібно було встигнути купити хоч щось, поки все не розібрали.

Фото: livejournal.com

На цій фотографії продавець намагається розкласти банки так, щоб створювалася хоча б видимість заповненого прилавка. Хоча насправді там лежать тільки два види консерв.

Фото: livejournal.com

Черги вистоювали не тільки в продуктові магазини. У різних наливайок завжди було повно народу, причому багато хто з них не були алкоголіками. Багатьом людям просто було більше нічим зайнятися і нікуди піти, щоб розслабитися після робочого дня.

Фото: livejournal.com

У взуттєвих та одягових магазинах картина теж була безрадісною. Ви ніколи не замислювалися, чому на всіх радянських фото люди практично однаково одягнені? А ось і відповідь на фото нижче. Асортименту не було, вибрати не було з чого. Є твій розмір? Радуйся і бери. Виділитися з натовпу могли тільки ті, кому якимось чином діставалося щось імпортне, або ті, хто міг сам щось зшити. До речі, вибір тканин теж був дуже невеликим.

Фото: livejournal.com

Деякі продукти можна було придбати, тільки показавши робочий пропуск, адже їх давали виключно працівникам контретних підприємств. На фото нижче чоловік тримає два документи, ймовірно, свій і дружини. З одним пропуском можна було отримати тільки одну одиницю товару. Тому люди намагалися взяти щось відразу і за себе, і за близьких, якщо була така можливість.

Фото: livejournal.com

А на цьому фото добре видно, що звичка штовхатися і не дотримуватися хоча б мінімальної дистанції залишилася у багатьох людей ще з часів СРСР. Причому, судячи з нашого часу, це якимось чином передається у спадок, адже нерідко і зараз в магазинах, транспорті та інших громадських місцях можна спостерігати таку саму картину.

Фото: livejournal.com

Найсоковитіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Навіть коли оточені людьми: які знаки Зодіаку завжди почуваються самотніми

Які знаки Зодіаку відчувають себе самотніми та чому, розповіли фахівці - у списку опинилися Водолії, Тельці, Діви, Козероги

Меню на Великдень: рецепти салатів, які варто приготувати на святковий стіл

Як в домашніх умовах приготувати різні варіанти салатів з червоною рибою, куркою, моцарелою та зеленню, щоб здивувати гостей на Великдень  

Забудьте про бабусині сукні: що одягнути на Великдень, щоб мати доречний і стильний вигляд

Український дизайнер Андре Тан продемонстрував, який одяг можна вдягнути до церкви на святкове богослужіння на честь Великодня