Лайм

Печемо вдома кекс Панеттоне з шоколадом: детальний рецепт і поради

Для приготування цієї паски знадобиться багато часу

Досвідчені господині намагаються зробити на Великдень кілька різних видів пасок. І якщо ви вже освоїли популярну паску краффін, радимо також урізноманітнити своє меню кексом Панеттоне з шоколадом. theLime підготував для вас детальний рецепт і поради щодо приготування.

Інгредієнти для опари і першого тіста: вода (185 мл), дріжджі (15 г), цукор (40 г), борошно (225 г), вершкове масло (45 г), яйця (2 шт.), екстракт ванілі (1 ч. л.).
Інгредієнти на друге тісто: перше тісто, вершкове масло (120 г), цукор (100 г), жовтки (3 шт.), цедра апельсина (1 шт.), цедра лимона (1 шт.), ароматизатор рому (2 мл), мед (30 г), борошно (280 г), сіль (6 г), шоколад (130 г).

Фото: pinterest.com

Приготування:

Перший етап - це замісити опару і зробити перше тісто. Для цього беремо чисту воду і підігріваємо її приблизно до 30-40°С.

Порада: Якщо ви перегрієте воду, дріжджі в ній загинуть, і тісто не підійде.

Виливаємо її в миску, додаємо 10 г цукру і дріжджі. Ретельно перемішуємо вінчиком.

Туди ж просіюємо 90 г борошна через сито, перемішуємо.

Потім накриваємо опару харчовою плівкою і ставимо в тепле тихе місце приблизно на 30-40 хвилин.

Порада: Якщо у вас вдома досить прохолодно, нагрійте духовку до 50°С, потім вимкніть і поставте туди опару. Поруч з нею залиште кухоль з окропом.

У чисту миску викладаємо розм'якшене вершкове масло, додаємо 30 г цукру і екстракт ванілі.

Порада: Якщо ви забули заздалегідь виставити масло, його можна розм'якшити на водяній бані або ж у мікрохвильовці.

Додаємо до масляної суміші два яйця і ретельно перемішуємо все вінчиком.

З'єднуємо опару з олійно-яєчною сумішшю, потім додаємо 135 г просіяного борошна, замішуємо тісто.

Порада: Робити це найкраще дерев'яною лопаткою.

У підсумку виходить рідке тісто, які ми накриваємо харчовою плівкою і ставимо на всю ніч у холодильник.

Вранці дістаємо тісто і обминаємо його дерев'яною лопаткою.

Приступаємо до приготування другого тіста.

Розм'якшене вершкове масло (100 г) викладаємо в сотейник або велику миску, додаємо цукор і збиваємо блендером з насадкою вінчик або вручну.

Порада: Збиваємо приблизно 4 хвилини - до тих пір, поки маса не стане пишною.

Потім до отриманої маси додаємо жовтки і продовжуємо збивати.

Апельсин і лимон промиваємо, тремо на терці цедру і додаємо її, а також ароматизатор рому і рідкий мед у масу. Перемішуємо.

Додаємо до отриманої маси перше тісто, продовжуємо збивати вінчиком.

Солимо тісто, слідом додаємо просіяне борошно.

Замішуємо тісто за допомогою дерев'яної лопатки, а потім - виделки. Робити це потрібно довго - приблизно 15-20 хвилин.

Порада: Це процес значно спростить наявність кухонної машини або міксера з насадкою гак.

Накриваємо тісто харчовою плівкою і залишаємо на 5 хвилин.

Потім знову вимішуємо тісто близько 10 хвилин, накриваємо і залишаємо на 5 хвилин.

Збиваємо тісто 3-й раз - близько 7-10 хвилин.

Кришимо шоколад на шматочки і додаємо в тісто, ретельно перемішуючи його.

Порада: Також можна додати в кекс розпарені родзинки, порізані цукати, горіхи. Ізюм та цукати можна попередньо замочити в коньяку або ромі.

Велику миску змащуємо рослинною олією і перекладаємо туди тісто.

Порада: Змочіть руки водою і переверніть тісто, складаючи як би з 4-х сторін.

Накриваємо його харчовою плівкою і залишаємо в теплому тихому місці на півгодини.

Потім знову змочуємо руки водою і перевертаємо тісто, накриваємо його харчовою плівкою і відправляємо в тепле місце на 2-3 години - за цей час воно має збільшитися в два рази.

Змащуємо руки і поверхню рослинною олією, викладаємо на неї тісто, що підійшло.

Ділимо тісто на акуратні шматочки ножем - в залежності від того, скільки у вас є форм.

Викладаємо порцію тіста в паперову форму.

Порада: Форма для випічки повинна бути заповнена трохи менше, ніж на половину.

Накриваємо форми харчовою плівкою і чекаємо, поки тісто підніметься.

Порада: Коли тісто заповнить форми на три чверті, зніміть харчову плівку.

Заздалегідь розігріваємо духовку до 170°С.

Ставимо Панеттоне в гарячу духовку і випікаємо перші 5 хвилин на нижньому режимі, потім перемикаємо його на "верх+низ" і випікаємо ще 35-40 хвилин.

Потім дістаємо кекси з духовки і шпажкою проколюємо їх наскрізь. Підвішуємо їх шапкою вниз на 5-6 годин, наприклад, на сушарці для білизни.

Дістаємо, знімаємо шпажки і за бажанням покриваємо білковою глазур'ю або розтопленим шоколадом.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Знайдіть унікальну сніжинку - на цю зимову головоломку вам дається 11 секунд

Знайдіть на новій головоломці унікальну сніжинку за 11 секунд

Знаменита Смідинська капуста по-новому - сучасна версія делікатесу з Волині

Блогерка показала, як приготувати знамениту смідинську капусту вдома - сучасний рецепт в духовці

Ніяких плям і розводів: три найкращі способи миття дзеркал

Експерти розповіли, як вимити дзеркала і надати їм ідеальний блиск без розводів і смуг