Якщо ви вже пробували пекти класичні паски або навіть кекс Панеттоне з шоколадом, радимо урізноманітнити ваш святковий стіл італійською паскою Коломба. theLime підібрав для вас рецепт такої паски, від якої будуть у захваті і дорослі, і діти.
Відзначимо, що в Італії на Великдень печуть паску під назвою "Коломба", що в перекладі означає "голубка". Роблять її в спеціальній формі, яка імітує голуба, і покривають мигдальною глазур'ю і мигдалем.
Інгредієнти: борошно пшеничне (500 г), вода (100 мл), дріжджі (20 г), вершкове масло (200 г), цукор (170 г), яєчний жовток (5 шт.), молоко (30 мл), ванілін (1 ст. л.), цедра лимона (1 шт.), цедра апельсина (1 шт.), сіль (щіпка), цукрова пудра (50 г), цукор (50 г), мигдаль (70 г), цукати (50 г), яєчний білок (2 шт.).
Приготування:
Злегка підігріваємо воду і розводимо в ній дріжджі, потім додаємо близько 150 г просіяного борошна, замішуємо так зване тісто-закваску, зверху на якому ножем вирізаємо хрест. До глибокої миску наливаємо теплу воду та викладаємо туди закваску.
Накриваємо її та чекаємо близько 30 хвилин - за цей час тісто має піднятися на поверхню води і збільшитися в розмірах. Тим часом тремо шкірку апельсина і лимона на дрібну терку.
Вершкове масло розтоплюємо на водяній бані або в мікрохвильовій печі. У великій мисці змішуємо 350 г просіяного борошна, 100 г м'якого вершкового масла, цукор, жовтки, ванілін, сіль і цедру.
Замішуємо тісто, поступово додаючи молоко - не більше 30 мл. Потім додаємо в тісто закваску, вимішуємо його руками до тих пір, поки воно не стане однорідним.
Викладаємо його до миски, накриваємо і ставимо в тепле місце на 1 годину. Після того, як тісто піднялося, додаємо до нього 50 г м'якого вершкового масла і знову вимішуємо тісто не менше 10 хвилин - руками або в комбайні.
Знову прибираємо тісто в тепле тихе місце приблизно на 4 години - воно повинно добре збільшитися в обсягах. Після цього додаємо останні 50 г розтопленого вершкового масла в тісто, а також цукати.
Знову вимішуємо тісто близько 10-15 хвилин, потім викладаємо його у форму у вигляді голуба. Залишаємо тісто в формі в теплому місці приблизно на 2-3 години. Розігріваємо духовку до 190°С.
Ставимо паску в розігріту духовку, випікаємо близько 40-50 хвилин. Тим часом робимо глазур - збиваємо яєчні білки з цукровою пудрою. За 10-15 хвилин до кінця відкриваємо духовку, змащуємо паску глазур'ю, посипаємо цукром і мигдалем. Потім зменшуємо температуру до 170-180°С.
Виймаємо паску Коломба і даємо їй охолонути.
- Раніше ми розповіли, як приготувати паску на півлітра молока.
- Читайте також на theLime, як зробити сирну паску без випічки.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.