Напередодні осені хочеться скоріше закрити різні види заготовок. І якщо ви вже балували свою сім'ю смачним соусом Сацебелі, спробуйте приготувати домашній кетчуп. theLime ділиться з вами найпростішим рецептом.
Інгредієнти: помідори (4 кг), цибуля ріпчаста (8 шт.), болгарський перець (8 шт.), сіль (2 ст. л.), кориця (1 ч. л.), перець червоний мелений (2 ч. л.), запашний перець (10 шт.), перець горошком (10 шт.), цукор (0,75 склянки), оцет (1 склянка).
Приготування:
Для такого соусу підійдуть пом'яті або трохи зіпсовані помідори і невеликий перець. Всі овочі необхідно ретельно промити і обрізати, якщо є, некондиційні частини і місця кріплення плодоніжки. Ріжемо помідори великими шматками.
Цибулю чистимо від лушпиння. Нарізаємо досить крупно.
Болгарський перець беремо будь-якого кольору - зелений, червоний, жовтий - головне, щоб він був стиглим і м'ясистим. Також для пікантності можна додати трохи гострого перцю чилі. Очищаємо перець, вирізаючи з нього насіння і видаляючи плодоніжки, ріжемо довільним чином.
Беремо велику каструлю і викладаємо підготовлені помідори, цибулю і болгарський перець. Заливаємо водою так, щоб вона повністю покрила овочі та ставимо варитися на плиту. Чекаємо, поки вони закиплять, потім зменшуємо вогонь і варимо до тих пір, поки вони повністю не розваряться.
Потім викладаємо порцію розварених овочів на друшляк і перетираємо, щоб відділити шкірку і насіння у помідорів. Слідом пропускаємо отриману суміш через сито або пюріруємо за допомогою блендера.
Отриману однорідну масу виливаємо назад в каструлю, ставимо на плиту і варимо приблизно 2 години до потрібної консистенції, періодично помішуючи. Ближче до кінця додаємо спеції, сіль і цукор. В принципі наш кетчуп готовий - його можна знімати з плити і подавати до страв.
Якщо ж ви хочете закрити ароматний соус на зиму, після того, як у суміш додано спеції, вливаємо також оцет. Перемішуємо і знімаємо з вогню.
Скляні банки миємо і стерилізуємо будь-яким способом - це можна зробити на водяній бані, в мікрохвильовій печі або духовці. Кришки також миємо, проварюємо в киплячій воді або обдаємо окропом.
Розливаємо соус в стерильні банки і щільно закочуємо кришками. Перевертаємо банки догори дном і накриваємо теплою ковдрою. Залишаємо в такому положенні при кімнатній температурі на добу, а потім переставляємо в прохолодне тепле місце на всю зиму.
Ось і все - домашній кетчуп на зиму готовий!
- Раніше ми розповіли, як закрити оригінальну аджику з кабачків на зиму.
- Читайте також на theLime, як зробити смачний салат із баклажанів.
Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.