Останній місяць літа у багатьох господинь - це найгарячіша пора, адже потрібно встигнути закрити різні заготовки на зиму. І якщо ви пробували робити соус для домашньої піци, приготуйте також соус Сацебелі зі спеціями. theLime ділиться з вами перевіреним і простим рецептом.
Інгредієнти: помідори (1 кг), перець болгарський (300 г), кінза (1 пучок), кріп (1 пучок), петрушка (1 пучок), часник (4 зубчики), гострий перець (1 шт.), сіль (1 ч. л. з гіркою), цукор (1 ч. л.), хмелі-сунелі (1 ч. л.), перець чорний мелений (0,5 ч. л.), коріандр зернами або мелений (1 ч. л.), куркума (1 ч. л.), оцет 9% (1-2 ст. л.).
Приготування:
Для приготування цього соусу беремо стиглі помідори, промиваємо їх під проточною водою. Потім робимо на них невеликі надрізи, обшпарюємо їх окропом і знімаємо акуратно з них шкірку. Ріжемо помідори досить крупно.
Болгарський перець і чилі обдаємо водою, очищаємо від насіння і ріжемо кубиком.
Зелень промиваємо водою і викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога.
Викладаємо нарізані помідори і перець у блендер та перебиваємо в пюре. У самому кінці додаємо зелень і теж пюріруємо її. Потім виливаємо все в каструлю з товстим дном.
Ставимо на плиту, доводимо до кипіння і проварюємо на слабкому вогні близько 40 хвилин - за цей час повинна випаруватися зайва волога.
Зерна коріандру подрібнюємо в кавомолці та додаємо в соус Сацебелі разом із цукром, сіллю, куркумою, чорним перцем і хмелі-сунелі. Чекаємо, поки все закипить, і проварюємо близько 10 хвилин.
Часник чистимо від лушпиння, пропускаємо через прес і додаємо в соус. Доводимо до кипіння, потім вливаємо 1-2 ст. л. оцту і знімаємо з вогню.
Готуємо банки і кришки. Банки промиваємо з содою або миючим засобом, потім стерилізуємо на водяній бані, в духовці або мікрохвильовій печі. Якщо банки невеликі - до 0,5 л - найкраще зробити це в мікрохвильовці. Наливаємо всередину кожної близько 100 мл холодної води і ставимо їх на найбільшу потужність на 5-10 хвилин.
Пластикові кришки вимиваємо і обдаємо окропом, а металеві кип'ятимо в каструлі з водою протягом 8-10 хвилин.
Розливаємо киплячий соус по стерильним банкам. Щільно закриваємо або закочуємо банки чистими кришками і перевертаємо догори дном. Укутуємо теплою ковдрою або пледом і залишаємо в такому положенні до повного охолодження. Потім прибираємо соус Сацебелі в холодильник або льох до зими.
А потім дістаємо і насолоджуємося смаком!
- Раніше ми розповіли, як закрити смачний ніжинський салат із огірків на зиму.
- Читайте також на theLime, як зробити пікантну аджику за класичним рецептом.
Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.