Осінь - час для того, щоб частіше бачитися з рідними і близькими, адже не завжди потрібен привід для того, щоб запросити подругу або сестру на чай з ароматною домашньою випічкою. І якщо ви вже робили сирно-банановий торт, на цей раз приготуйте празький. theLime ділиться з вами його перевіреним рецептом.
Інгредієнти для бісквіта: яйця (6 шт.), цукор (150 г), борошно (115 г), какао-порошок (25 г), масло вершкове (40 г).
Інгредієнти для крему: яєчний жовток (1 шт.), вода (25 г), молоко згущене (150 г), масло вершкове (230 г), какао-порошок (13 г), ванільний цукор (10 г).
Інгредієнти для просочення: джем абрикосовий (50 г), вода (30 мл).
Інгредієнти для начинки: джем абрикосовий (70 г).
Інгредієнти для глазурі: шоколад темний 50-60% (90 г), масло вершкове (50 г).
Також знадобиться форма для випічки діаметром 19-20 см.
Приготування:
Яйця для приготування бісквіта поділяємо на білки і жовтки. Для цього обережно розбиваємо спочатку одне яйце в глибоку скляну ємність, намагаючись не пошкодити жовток. Злегка стискаємо стінки порожної пластикової пляшки, щоб випустити з неї трохи повітря, потім підносимо горлечко до жовтка і плавно разжимаємо стінки. Жовток втягнеться в пляшку, а білок залишиться в мисці. Проробляємо те ж саме з іншими яйцями.
За допомогою вінчика збиваємо білки з половиною цукру до утворення щільної маси - так, щоб посуд можна було перевернути, а білки не випали.
В іншій мисці збиваємо жовтки з цукром, що залишився. Потім перекладаємо збиті жовтки в широку миску і частинами додаємо до жовтків білки, акуратно вмішуючи їх рухами від низу до верху силіконовою лопаткою.
Потім просіваємо в миску борошно і какао, перемішуємо до однорідності.
Окремо розтоплюємо вершкове масло, чекаємо, поки воно охолоне, а потім виливаємо в тісто і продовжуємо акуратно перемішувати все від низу до верху.
Форму для випічки рясно змащуємо вершковим маслом або вистилаємо пергаментним папером. Духовку заздалегідь розігріваємо до 200°С.
Виливаємо тісто в форму і ставимо випікатися приблизно на півгодини. Потім перевіряємо готовність бісквіта дерев'яною зубочисткою. Якщо все добре - дістаємо з духовки і перевертаємо форму догори дном, щоб вона остигала на решітці.
Тим часом приготуємо крем. Відокремлюємо жовток від білка, нам знадобиться тільки жовток. Акуратно перекладаємо його в невеликий сотейник, додаємо до нього трохи води і перемішуємо вінчиком. Потім вводимо згущене молоко, ставимо на слабкий вогонь і уварюємо, постійно перемішуючи. На цей процес має піти приблизно 7-8 хвилин. Прибираємо з вогню і даємо охолонути.
Вершкове масло заздалегідь дістаємо з холодильника, щоб воно встигло розм'якшитись. Збиваємо його з ванільним цукром до утворення пишної маси. Потім додаємо суміш з жовтка і згущеного молока, перемішуємо. Слідом просіюємо в масу через сито какао-порошок.
Тепер зробимо просочення. Підігріваємо в невеликій каструлі воду і розчиняємо в ній трохи абрикосового джему. Розрізаємо остиглий бісквіт на три коржі та за допомогою силіконового пензлика змащуємо кожен корж абрикосовим просоченням.
Абрикосовий джем розігріваємо і перетираємо через сито, щоб він вийшов однорідної консистенції.
Починаємо збирати торт: беремо спеціальну підкладку або велике блюдо. Ставимо перший корж, на нього викладаємо шар крему, кладемо другий корж і придавлюємо чимось важким. Потім змащуємо його кремом, кладемо третій корж, на нього - шар абрикосового джему. Зверху поливаємо глазур'ю з розтопленого на водяній бані шоколаду і вершкового масла. З боків торт можна змастити залишками крему.
Ставимо празький торт в холодильник приблизно на 2-3 години, а потім ріжемо і подаємо до столу.
- Раніше ми розповіли, як приготувати класичний торт Лимонник.
- Читайте також на theLime, як зробити вдома ароматний пісочний пиріг зі сливами.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.