Лайм

Як вивести з одягу жир, каву та кров: прості лайфхаки для складних ситуацій

На допомогу прийдуть перевірені народні засоби

Кожна модниця знає, що важливо не тільки купити якісну річ, але і правильно за нею доглядати, щоб вона мала презентабельний зовнішній вигляд і прослужила довго. Однак бувають непередбачувані ситуації, коли на улюблений светр пролили каву або залишилась масна пляма на джинсах. theLime згадав прості лайфхаки, як допоможуть позбутися від подібних неприємностей за допомогою підручних засобів.

Жирні плями з одягу можна вивести як професійними миючими засобами, так і народними. Зазначимо, що від плями бажано позбутися перед тим, як річ буде випрана повністю.

Фото: pinterest.com

Пляму з грубої тканини, наприклад, джинсової, можна вивести за допомогою крейди. Для цього рясно натираємо нею місце забруднення і залишаємо приблизно на годину. Потім відправляємо штани до пральної машини.

Якщо ж пляма ще не встигла висохнути, можна спробувати вивести її сіллю. Для цього просто насипаємо велику кількість солі на місце, ретельно втираємо в тканину, потім струшуємо. Проробляємо ці маніпуляції кілька разів. Якщо ж пляма вже в'їлась в тканину, можна зробити спеціальний розчин: беремо 150 мл окропу, 1 ч. л. солі та 1 ч. л. соди. Втираємо його в місцях забруднень і чекаємо близько години, а після - перемо вручну або в машинці.

Також жирні плями можна вивести сумішшю з крохмалю і молока. Для цього необхідно розвести в 50 мл молока 4 ст. л. крохмалю. Втираємо отриману суміш у пляму і залишаємо на кілька годин, а краще - на ніч.

Фото: pinterest.com

Хорошим абсорбентом також вважається тальк. Тому якщо після смачної вечері ви виявили на своєму вбранні пляму від олії або жиру, просто нанесіть його на місце забруднення. Через деякий час його слід просто струсити - навіть прати річ не обов'язково.

Одним з найдієвіших засобів проти жирних плям є рідина для миття посуду. Наносимо кілька крапель на поверхню виробу, добре намилюємо і залишаємо. Потім перемо в пральній машинці як завжди.

Напевно, кожен із нас стикався з плямами від кави. Щоб вивести таке забруднення з одягу, досить мати під рукою лимон. Видавлюємо кілька крапель лимонного соку на кавову пляму і залишаємо на 1-1,5 години. Також з такою плямою впорається щавлева кислота.

Ще один спосіб - змішуємо 10 крапель нашатирного спирту з 0,5 л води. Виливаємо на пляму від кави, потім відправляємо одяг до пральної машини.

Фото: pinterest.com

Плями від крові краще постаратися вивести якомога швидше. Якщо пляма свіжа, досить підставити річ під струмінь холодної або навіть крижаної води. А якщо одяг з такою плямою вже полежав у кошику для брудної білизни, спробуйте нанести на нього кілька крапель перекису водню. Потім протираємо його ватним диском або серветкою.

Засохлу пляму від крові допоможе видалити зубна паста. Наносимо її на місце забруднення і акуратно втираємо зубною щіткою. Залишаємо в такому вигляді на деякий час, а потім змиваємо холодною водою і перемо в машинці.

Плями від ягід також найкраще виводити відразу - для цього достатньо залити їх окропом. Якщо цей метод не допомагає - слід обробити їх розчином: в 200 мл теплої води розчинити 1 ст. л. оцту або 1 ч. л. лимонної кислоти.

Всі описані вище методи можна пробувати в домашніх умовах, проте якщо річ якісна і дуже дорога, краще за все віднести її в хімчистку.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Джинси кольору кокосового молока – актуальний тренд 2024 року: ідеї для стилізації

Стилістrf Юлія Попель розповіла про тренд 2024 року – джинси кольору кокосового молока, які можна поєднувати з будь-яким верхом та взуттям 

Вирощування огірків: як правильно формувати рослину, щоб вона дала багато врожаю

Як потрібно правильно формувати огіркову ліану в теплиці, навіщо її підв'язувати, а також видаляти всі пасинки, вуса та нижнє листя  

Готуємо мариновані печериці, які будуть смачніші за магазинні: простий рецепт

Як у домашніх умовах приготувати мариновані печериці зі спеціями, щоб урізноманітнити меню своєї родини смачною закускою