Лайм

5 продуктів, які зазвичай не додають у салати. І дуже даремно

З ними можна приготувати смачні та корисні закуски

У кожної господині є перевірені часом лайфхаки для кухні, а також список улюблених страв, які вона час від часу змінює або доповнює новими. І якщо ви в пошуках оригінальних салатів, саме час згадати продукти, які найчастіше обминаєте стороною в супермаркетах або на базарах. theLime зробив для вас добірку з продуктами, які можна і потрібно додавати в їжу.

Топінамбур

Цей овоч ще називають "земляною грушею" або "єрусалимським артишоком", він містить вітамін C, B1, каротин, пектин, інулін і різні амінокислоти. Незважаючи на те, що він не користується популярністю, його можна вживати в сирому, вареному, смаженому і тушкованому вигляді, з нього готують салати, компоти, чай, кавові та інші напої. Крім того, топінамбур можна консервувати і сушити.

Наприклад, урізноманітніть своє меню салатом із топінамбура з морквою і яблуком. Для цього миємо всі перераховані вище інгредієнти і очищаємо їх, потім тремо на крупній терці. Додаємо подрібнену зелену цибулю, а також заливку з пропущеного через прес часнику з соком лимона, цукром, сіллю і оливковою олією, все ретельно перемішуємо. Зверху також можна посипати волоськими горіхами.

Фото: pixabay.com

Пастернак

Незважаючи на те, що пастернак - це родич всім відомих селери і моркви, чимало господинь не додають його в салати. А даремно - в цьому овочі міститься значна кількість вітамінів: тіаміну, нікотинової кислоти, рибофлавіну, а також ефірної олії; у ньому виявлені білкові та пектинові речовини, клітковина тощо.

Пастернак можна додавати в салати як у сирому, так і в запеченому вигляді. Наприклад, зробіть салат з морквою і пастернаком під сметанно-буряковим соусом. Для цього буряк, моркву і пастернак необхідно запекти в духовці, потім нарізати акуратними скибочками. Слідом робимо соус, змішуючи в невеликій ємності сметану, гірчицю, оцет і рослинну олію, солимо і перчимо до смаку. Викладаємо овочі в салатник, частину буряку кидаємо в соус і поливаємо ним нарізані інгредієнти.

Фото: pixabay.com

Ревінь

Ця рослина допомагає позбавитися від зайвої ваги, виводить токсини і жири з організму. Більш того, ревінь містить величезну кількість вітамінів: С, К1, групи В та ін. Слід зазначити, що в їжу можна вживати тільки черешки (стебла) молодого ревеню, а ось його листя містять отруйні сполуки, в тому числі щавлеву кислоту.

У сезон молодого ревеню (кінець весни - початок літа) можна приготувати смачний і корисний салат. Для цього вам знадобляться стебла ревеню і свіжі огірки. Очищаємо стебла від жорстких волокон і нарізаємо впоперек на акуратні скибочки. Огірки промиваємо та нарізаємо кружечками, викладаємо інгредієнти в салатник та робимо заправку з цедри і соку лимона з медом, зернами гірчиці, сіллю, перцем і оливковою олією.

Фото: pixabay.com

Кольрабі

Цей вид капусти багато недосвідчених господинь часто плутають з ріпою. Вона є цінним дієтичним продуктом, її м'якоть містить глюкозу, фруктозу, сполуки сірки, солі калію, вітаміни В1, В2, РР, аскорбінову кислоту, а за вмістом вітаміну C кольрабі перевершує навіть лимон і апельсин.

Тому якщо ви ще не пробували, зробіть легкий салат з неї. Для його приготування підійде як зелена, так і фіолетова капуста кольрабі, також знадобиться огірок, морква, зелень і рослинна олія. Овочі ретельно промиваємо під проточною водою, моркву і кольрабі очищаємо від шкірки. Кольрабі тремо на терці або нарізаємо ножем соломкою, те ж саме робимо з морквою. Огірок за бажанням чистимо і теж рубаємо. Зелень промиваємо і викладаємо на паперові рушники, потім нарізаємо. Змішуємо всі разом і заправляємо олією.

Фото: pixabay.com

Фенхель

Ще одна рослина, якою часто нехтують господині, - це фенхель. Його листя містять рутин, каротин, аскорбінову кислоту, вітаміни В, Е і К, а плоди - ефірні та жирні олії, білки. Найчастіше використовують його насіння (як приправу), проте бульби фенхеля також можна вживати в їжу.

Наприклад, приготуйте італійський салат з фенхелю. Спочатку промиваємо бульбу фенхеля, знімаємо грубі стебла, просушуємо, потім дрібно шаткуємо - в тому числі і качан. Промиваємо і подрібнюємо петрушку, а пармезан тремо на дрібній терці. З'єднуємо всі підготовлені інгредієнти в салатнику, перемішуємо, додаємо сік лимона, оливкову олія, кілька дрібок солі та сушеного орегано.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні