Лайм

5 продуктів, які зазвичай не додають у салати. І дуже даремно

З ними можна приготувати смачні та корисні закуски

У кожної господині є перевірені часом лайфхаки для кухні, а також список улюблених страв, які вона час від часу змінює або доповнює новими. І якщо ви в пошуках оригінальних салатів, саме час згадати продукти, які найчастіше обминаєте стороною в супермаркетах або на базарах. theLime зробив для вас добірку з продуктами, які можна і потрібно додавати в їжу.

Топінамбур

Цей овоч ще називають "земляною грушею" або "єрусалимським артишоком", він містить вітамін C, B1, каротин, пектин, інулін і різні амінокислоти. Незважаючи на те, що він не користується популярністю, його можна вживати в сирому, вареному, смаженому і тушкованому вигляді, з нього готують салати, компоти, чай, кавові та інші напої. Крім того, топінамбур можна консервувати і сушити.

Наприклад, урізноманітніть своє меню салатом із топінамбура з морквою і яблуком. Для цього миємо всі перераховані вище інгредієнти і очищаємо їх, потім тремо на крупній терці. Додаємо подрібнену зелену цибулю, а також заливку з пропущеного через прес часнику з соком лимона, цукром, сіллю і оливковою олією, все ретельно перемішуємо. Зверху також можна посипати волоськими горіхами.

Фото: pixabay.com

Пастернак

Незважаючи на те, що пастернак - це родич всім відомих селери і моркви, чимало господинь не додають його в салати. А даремно - в цьому овочі міститься значна кількість вітамінів: тіаміну, нікотинової кислоти, рибофлавіну, а також ефірної олії; у ньому виявлені білкові та пектинові речовини, клітковина тощо.

Пастернак можна додавати в салати як у сирому, так і в запеченому вигляді. Наприклад, зробіть салат з морквою і пастернаком під сметанно-буряковим соусом. Для цього буряк, моркву і пастернак необхідно запекти в духовці, потім нарізати акуратними скибочками. Слідом робимо соус, змішуючи в невеликій ємності сметану, гірчицю, оцет і рослинну олію, солимо і перчимо до смаку. Викладаємо овочі в салатник, частину буряку кидаємо в соус і поливаємо ним нарізані інгредієнти.

Фото: pixabay.com

Ревінь

Ця рослина допомагає позбавитися від зайвої ваги, виводить токсини і жири з організму. Більш того, ревінь містить величезну кількість вітамінів: С, К1, групи В та ін. Слід зазначити, що в їжу можна вживати тільки черешки (стебла) молодого ревеню, а ось його листя містять отруйні сполуки, в тому числі щавлеву кислоту.

У сезон молодого ревеню (кінець весни - початок літа) можна приготувати смачний і корисний салат. Для цього вам знадобляться стебла ревеню і свіжі огірки. Очищаємо стебла від жорстких волокон і нарізаємо впоперек на акуратні скибочки. Огірки промиваємо та нарізаємо кружечками, викладаємо інгредієнти в салатник та робимо заправку з цедри і соку лимона з медом, зернами гірчиці, сіллю, перцем і оливковою олією.

Фото: pixabay.com

Кольрабі

Цей вид капусти багато недосвідчених господинь часто плутають з ріпою. Вона є цінним дієтичним продуктом, її м'якоть містить глюкозу, фруктозу, сполуки сірки, солі калію, вітаміни В1, В2, РР, аскорбінову кислоту, а за вмістом вітаміну C кольрабі перевершує навіть лимон і апельсин.

Тому якщо ви ще не пробували, зробіть легкий салат з неї. Для його приготування підійде як зелена, так і фіолетова капуста кольрабі, також знадобиться огірок, морква, зелень і рослинна олія. Овочі ретельно промиваємо під проточною водою, моркву і кольрабі очищаємо від шкірки. Кольрабі тремо на терці або нарізаємо ножем соломкою, те ж саме робимо з морквою. Огірок за бажанням чистимо і теж рубаємо. Зелень промиваємо і викладаємо на паперові рушники, потім нарізаємо. Змішуємо всі разом і заправляємо олією.

Фото: pixabay.com

Фенхель

Ще одна рослина, якою часто нехтують господині, - це фенхель. Його листя містять рутин, каротин, аскорбінову кислоту, вітаміни В, Е і К, а плоди - ефірні та жирні олії, білки. Найчастіше використовують його насіння (як приправу), проте бульби фенхеля також можна вживати в їжу.

Наприклад, приготуйте італійський салат з фенхелю. Спочатку промиваємо бульбу фенхеля, знімаємо грубі стебла, просушуємо, потім дрібно шаткуємо - в тому числі і качан. Промиваємо і подрібнюємо петрушку, а пармезан тремо на дрібній терці. З'єднуємо всі підготовлені інгредієнти в салатнику, перемішуємо, додаємо сік лимона, оливкову олія, кілька дрібок солі та сушеного орегано.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Рослини-компаньйони: що посадити поруч із помідорами для багатого врожаю

Біля яких рослин краще садити томати, щоб покращити смак плодів, зробити їх великими та захистити від хвороб та шкідників

Як приготувати корисну шаурму, яка не зіпсує фігуру: простий рецепт перекусу

Як у домашніх умовах приготувати ситну шаурму з курячим філе, морквою по-корейськи та сметанним соусом, щоб побалувати свою родину

Сукня з великим коміром - фаворит серед модниць: які фасони вибрати на випускний

Влітку випускниці шукають найкрасивіші сукні на свято. Які варіанти вбрання можна розглянути - читайте в матеріалі