Лайм

Як прибрати з одягу ковтунці та не зіпсувати тканину: найпростіші способи

Знадобиться кожній господині

Кожен із нас хоча б раз у житті стикався з такою неприємністю - улюблений светр від частого носіння покрився ковтунцями, і через це суттєво зіпсувався його зовнішній вигляд. Однак, якщо вчасно помітити проблему, річ можна врятувати навіть підручними засобами. theLime вирішив поділитися лайфхаками, як це зробити в домашніх умовах.

Ковтунці - це маленькі грудочки сплутаних волокон, які формуються на поверхні матеріалу. Найчастіше вони утворюються на вовняних та синтетичних тканинах, що мають пухку структуру.

Основна причина утворення ковтунців – це тертя. Ремінці та рюкзаки можуть пошкодити одяг у районі плеча, а на в'язаному одязі їх залишають застібки-липучки. Також ковтунці можуть з'являтися під час прання, коли одяг стикається один з одним. Тому перше, що ви можете зробити, щоб не утворювалися ковтунці, це прати речі з кондиціонером, вручну або ж у спеціальних мішечках у пральній машинці.

Фото: pinterest.com

Якщо ж ковтунці все-таки вже з'явилися, спробуйте кілька простих способів, щоб їх позбутися. Для відносно гладких тканин можна використовувати скотч. Для цього відміряємо смужку довжиною 10-15 см, відрізаємо її та наклеюємо на тканину. Потім розгладжуємо руками і різко тягнемо - на скотчі повинні залишитися маленькі ковтунці.

А якщо вони утворилися на вашому улюбленому вовняному пальті, для їхнього видалення знадобиться спеціальна машинка - тример. Придбати її можна в будь-якому інтернет-магазині і коштує вона відносно недорого. Нею дуже просто користуватися: включаємо та повільно проводимо в тих місцях, де є ковтунці.

Також можна використовувати гребінець для волосся або спеціальну щітку із зубчиками. Достатньо розчесати вовняні волокна доти, доки не заберуться всі ковтунці.

Фото: pinterest.com

Ще один популярний спосіб прибрати ковтунці – це обрізати їх за допомогою ножиць. Це потрібно робити дуже акуратно, щоб не зачепити ворс і не пошкодити тканину.

Якщо ж виріб зроблено, наприклад, з драпу або трикотажу з гладкою фактурою, позбавитися від ковтунці допоможе звичайна бритва, станок чи навіть канцелярський ніж. Однак лезо не повинно бути як абсолютно новим і дуже гострим - може пошкодити виріб, так і не тупим. Розтягуємо трохи певну ділянку матеріалу та проводимо бритвою рухами вгору-вниз. Такий спосіб категорично не підходить, якщо це ангора, кашемір та мохер.

Також ковтунці з одягу можна прибрати спеціальною пемзою. Для цього необхідно розкласти светр на плоскій поверхні та легко, без натиску провести інструментом уздовж волокон. Потім повторити те саме кілька разів, а також очистити пемзу від ковтунців руками. Зверніть увагу, що звичайний косметичний камінь може пошкодити виріб, тому краще не експериментувати з цим. А якщо річ дуже дорога, краще одразу віднести її до хімчистки, де цим займуться професіонали.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Приготуйте солодкі грінки: блогерка показала, як врятувати зачерствілу паску

Як у домашніх умовах приготувати солодкі грінки із черствої паски, яка залишилася після Великодня, щоб урізноманітнити своє звичне меню  

Як врятувати підмерзлу картоплю на городі: дієві поради

Які температури здатна витримати посаджена в землю картопля, а також як допомогти та врятувати рослини після нічних заморозків 

Міні з воланами і бермуди: стилістка назвала найбільш гарячі тренди сезону

Стилістка Яна Платонова продемонструвала в мережі, який одяг та взуття буде на піку популярності навесні та влітку 2024 року