Лайм

Печемо ароматну домашню чіабату: простий рецепт

Поекспериментуйте на дозвіллі

Чимало господинь вважають за краще самостійно випікати хліб для своєї сім'ї. І якщо ви вже намагалися робити ароматний кукурудзяний хліб без хлібопічки, цього разу поекспериментуйте з повітряним італійським хлібом під назвою чіабата. theLime ділиться з вами простим рецептом.

Інгредієнти: борошно (430 г), вода (330 мл), швидкодіючі дріжджі (1 г), сіль (1 ч. л.).

Фото: pixabay.com

Приготування:

Беремо миску і просіюємо в неї через сито борошно, потім додаємо до нього швидкодіючі дріжджі та сіль. Все ретельно перемішуємо.

Потім робимо невелике заглиблення, наливаємо туди холодну воду та замішуємо тісто для чіабати за допомогою ложки. Накриваємо миску харчовою плівкою, робимо на ній кілька проколів виделкою або зубочисткою. Залишаємо тісто за кімнатної температури приблизно на 12-15 годин.

Через зазначений проміжок часу тісто повинне значно збільшитися в об'ємах, а на його поверхні з'явитися бульбашки різного розміру.

Робочу поверхню рясно присипаємо борошном та акуратно перекладаємо на неї тісто для чіабати. Потім його необхідно кілька разів скласти спочатку від далекого краю до себе, потім навпаки - від ближнього до центру, потім ще раз - з бічних країв до центру. Розрізаємо тісто навпіл.

Потім відрізаємо шматок пергаментного паперу і присипаємо його мукою, перекладаємо на нього дві чіабати і трохи витягуємо кожну з них руками. Між ними має залишитися невеликий простір. Підпираємо чіабати з двох боків валиками із рушників, а ще одним накриваємо їх зверху. Залишаємо в такому положенні приблизно на годину в теплому місці, а потім перекладаємо пергамент із хлібом на деко.

Заздалегідь розігріваємо духовку до 220°С і ставимо на її дно широкий посуд з гарячою водою - водяну баню. Це необхідно для того, щоб у процесі випікання там підтримувалася необхідна вологість – за рахунок цього чіабата підніматиметься. Випікаємо 10 хвилин на паровій бані, а потім ще 20-25 хвилин без неї.

Коли хліб буде готовий, виймаємо його і чекаємо, поки він охолоне на решітці – на це потрібно приблизно 20 хвилин. Потім розрізаємо чіабату та насолоджуємося смаком.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Три найкращі рецепти куті на будь-який смак - традиційна, вишукана і оригінальна

Розповідаємо про три найкращі рецепти куті на Святвечір - традиційна кутя з пшениці, вишукана кутя з рису і оригінальна кутя з булгура з лаймом

12 страв на Святвечір: добірка простих і смачних рецептів

Розповідаємо, які 12 традиційних українських страв треба приготувати на Святвечір - прості рецепти

Геніальний лайфхак допоможе зібрати дрібні предмети за хвилину

Експерт з прибирання показала лайфхак зі шкарпеткою, який допоможе зібрати дрібні предмети з підлоги