На новорічні свята кожна господиня намагається скласти небанальне та різноманітне меню, враховуючи смаки всіх рідних та гостей. І якщо ви вже робили запашну качку з апельсинами, на цей раз урізноманітніть свій стіл на Новий рік домашньою ковбасою. theLime підготував для вас простий рецепт.
Інгредієнти: свинина (1-1,2 кг), сало (300 г), сіль (30 г), перець чорний мелений (1-2 ч. л.), перець червоний (за смаком), часник (4 зубчики), мускатний горіх (0,3 ч. л.), майоран (1 ч. л.), коньяк за бажанням (40 г), свинячі кишки (2 м).
Приготування:
Свинячі кишки для приготування ковбаси потрібно добре почистити. Для цього розчиняємо у воді 0,5 ст. л. солі та 0,5 ст. л. соди, вивертаємо кишки та кладемо на 30 хвилин у цей розчин. Потім викладаємо їх на дерев'яну дошку та вичищаємо тупою стороною ножа. Знову промиваємо у проточній воді та на 5 хвилин опускаємо у слабкий розчин марганцівки. Це необхідно для того, щоб зник червоно-рожевий колір. Промиваємо втретє і трохи підсолюємо їх.
Часник очищаємо від лушпиння і дрібно рубаємо або пропускаємо через прес.
М'ясо також промиваємо під проточною водою, потім викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога. Разом із салом нарізаємо його дуже дрібно ножем (кубиком, приблизно 1*1 см) або пропускаємо через м'ясорубку з крупною решіткою. Потім додаємо до них подрібнений часник та спеції: червоний та чорний перці, майоран, мускатний горіх, а також за бажанням коньяк. Якщо суміш вийшла сухуватою – вливаємо 0,25 склянки води. Миску з фаршем накриваємо харчовою плівкою і залишаємо на 5-6 годин у холодильнику.
Через зазначений проміжок часу починаємо робити ковбасу. Для цього нам знадобиться спеціальна насадка до м'ясорубки. Знімаємо з неї ніж та решітки, встановлюємо насадку та натягуємо кишку на насадку. Після цього включаємо м'ясорубку - край кишки відразу заповниться повітрям, яке потрібно випустити. Начиняємо оболонку, а потім фіксуємо край ниткою.
Якщо ж такої насадки немає – підійде обрізана частина пластикової пляшки з лійкою. На неї надягаємо кишку, а край зав'язуємо ниткою. Начиняємо свинячу кишку фаршем вручну не надто щільно, формуємо невеликі кільця ковбаси. Другий край також зв'язуємо.
Щоб випустити повітря, беремо тонку голку і робимо невеликі проколи на домашній ковбасі кожні 5-10 см.
Потім відварюємо ковбасу в підсоленій воді 10-15 хвилин, дістаємо і чекаємо, доки стіче вода.
Розігріваємо духовку до 200°С.
Деко для випічки застилаємо пергаментним папером. Викладаємо на нього кільця ковбаси і змащуємо олією. Запікаємо близько 25 хвилин з одного боку, потім акуратно перевертаємо на іншу, змащуємо жиром і тримаємо ще 20-25 хвилин у духовці.
Виймаємо та чекаємо, поки домашня ковбаса охолоне. Такий натуральний продукт можна зберігати в холодильнику близько 10-14 днів в емальованому, скляному та керамічному посуді.
- Раніше ми розповіли, як запекти соковиту буженину з часником до свят.
- Читайте також на theLime, як приготувати салат Шуба по-новому та здивувати гостей на Новий рік.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.