Досвідчені господині з року в рік печуть на свята одні й ті самі десерти, а господині-початківці полюбляють експериментувати зі смаками. І якщо ви вже пробували робити листковий торт Поліно зі згущеним молоком, цього разу побалуйте близьких Карпаткою – десертом із заварного тіста та крему, який своєю формою нагадує Карпатські гори. theLime підготував для вас перевірений рецепт цих ласощів.
Інгредієнти для заварного тіста: яйця (4 шт.), пшеничне борошно (140 г), молоко (100 мл), вода (100 мл), вершкове масло (80 г), мигдалеві пелюстки (1 ст. л.), сіль (0,5 ч. л.).
Інгредієнти для заварного крему: молоко (600 мл), вершкове масло (200 г), цукор (150 г), яйця (2 шт.), крохмаль кукурудзяний (60 г), ванільний цукор (1 ст. л.).
Також знадобиться кругла форма для випікання діаметром приблизно 28 см.
Приготування:
Вершкове масло для приготування заварного тіста наперед виймаємо з холодильника, щоб воно стало кімнатної температури.
Готуємо всі необхідні інгредієнти та приступаємо. У невеликий сотейник наливаємо воду і молоко, потім додаємо вершкове масло і дрібку солі. Ставимо на плиту (на середній вогонь), доводимо до кипіння, постійно помішуємо.
Потім висипаємо відразу все борошно і продовжуємо помішувати. Не знімаючи каструлі з вогню, перемішуємо, поки не вийде густа й щільна грудка тіста. Тримаємо його ще 2-3 хвилини, щоби підсушити тісто. Як тільки воно стане відставати від стін та дна сотейника, вимикаємо плиту і знімаємо з вогню.
Перекладаємо заварне тісто в інший посуд, який бажано завчасно охолодити. Перемішуємо ложкою або дерев'яною лопаткою, щоб воно швидше охололо. Потім вводимо в нього по одному курячому яйцю. Після кожного ретельно вимішуємо тісто до однорідності – в результаті воно має вийти блискучим, гладким, без грудочок, не густим і не надто рідким. Щоб перевірити це, достатньо взяти силіконову лопатку – тісто має "сповзати" з неї широкою стрічкою.
Духовку заздалегідь розігріваємо до 190-200°С.
Дно та стінки форми для випічки застилаємо пергаментним папером або фольгою, викладаємо половину заварного тіста. За допомогою ложки розрівнюємо тісто по всій поверхні, щоб вийшли невеликі нерівності.
Ставимо форму в гарячу духовку і випікаємо 20 хвилин при температурі близько 200°С - до рум'яної скоринки. Після чого знижуємо її до 160°С і підсушуємо тісто ще 10-15 хвилин. Потім акуратно дістаємо готовий корж і проробляємо те саме з другим. Перед випіканням другий корж посипаємо зверху мигдалевими пелюстками. Потім чекаємо, щоб вони повністю охолонули.
Готуємо заварний крем: у каструлю об'ємом 2 л наливаємо 400 мл холодного молока, ставимо на плиту та нагріваємо на слабкому вогні, але не доводимо до кипіння.
Тим часом з'єднуємо в мисці яйця, цукор та ванільний цукор. Перемішуємо, потім додаємо кукурудзяний крохмаль. Поступово вливаємо в суміш 200 мл молока, що залишилося, розбавляючи крохмаль. Перемішуємо вінчиком або міксером, щоб маса вийшла без грудочок. Потім вливаємо тепле молоко тонкою цівкою, продовжуючи помішувати вінчиком.
Переливаємо назад у каструлю та ставимо на слабкий вогонь, варимо крем, помішуючи весь час, щоб він не пригорів. Після того, як він загусне і закипить, проварюємо близько хвилини, потім знімаємо з плити.
Накриваємо заварний крем харчовою плівкою і залишаємо остигати спочатку при кімнатній температурі, а потім - у холодильнику або на балконі. Після цього він має стати ще густішим.
Вершкове масло для крему заздалегідь дістаємо з холодильника, щоб воно розм'якшилося. Збиваємо його за допомогою міксера на найбільшій швидкості приблизно 4-7 хвилин. Воно має побіліти і стати пишним, потім додаємо по одній столовій ложці заварного крему і продовжуємо збивати.
Збираємо торт Карпатка – для цього знадобиться роз'ємне кільце або роз'ємна форма із досить високими бортами. Ставимо кільце на блюдо, кладемо перший корж без мигдалевих пелюсток, потім викладаємо весь заварний крем. Розрівнюємо його силіконовою лопаткою, потім крем накриваємо другим коржем і злегка вдавлюємо. Ставимо торт у холодильник на 1,5-2 години, щоб він застиг.
Перед подачею знімаємо роз'ємне кільце і за бажанням посипаємо зверху цукровою пудрою.
Розрізаємо на порційні шматочки ножем, попередньо нагріваючи його під гарячою водою. Подаємо до столу та насолоджуємося смаком.
- Раніше ми розповіли, як спекти смачне домашнє печиво Орео.
- Читайте також на theLime, як приготувати вдома вологий торт П'яна вишня.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.