Підготовка до Нового року виходить на фінішну пряму. І якщо ви вже визначилися, що на основне готуватимете запечені овочі та качку в гірчично-лимонному маринаді, урізноманітніть також своє меню різними салатами. theLime підібрав для вас кілька варіантів, чим замінити страви, що набридли.
Що приготувати замість салату Олів'є?
Салат Олів'є вже багато років вважається символом Нового року. У класичному рецепті використовують картоплю, моркву, яйця, куряче філе або варену ковбасу, солоні огірки, зелений горошок та майонез. Але проблема цього салату в тому, що організму доводиться витрачати багато енергії та часу на його перетравлювання, як наслідок - вживання такої страви може призвести до тяжкості та проблем із ШКТ. Замініть цей салат на святковому столі не менш смачним, але корисним салатом з кукурудзою, квасолею та горіхами.
Інгредієнти: консервована червона квасоля (200 г), червоний болгарський перець (1 шт.), мариновані огірки (3-4 шт.), петрушка (0,25 пучка), часник (1-3 зубчики), волоські горіхи, кукурудза ( 250 г), сіль, олія (1-2 ст. л.).
Приготування:
Свіжі овочі та зелень ретельно промиваємо під проточною водою, викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога. Подрібнюємо петрушку ножем, часник пропускаємо через прес, а горіхи дрібно рубаємо або дробимо качалкою.
Червоний перець очищаємо від насіння та нарізаємо кубиком, мариновані огірки ріжемо також. З консервованої кукурудзи та квасолі зливаємо воду. Всі інгредієнти викладаємо в салатник, солимо, перемішуємо, додаємо спеції за смаком та олію.
Що приготувати замість оселедця під шубою?
Оселедець під шубою або, як його ще називають, Шуба – друга за популярністю новорічна страва на святковому столі. Існує кілька варіантів, як урізноманітнити цей салат, і навіть рецепт пісної шуби. Але якщо ви хочете здивувати своїх гостей, радимо звернути увагу на салат із запечених буряків із сиром фета.
Інгредієнти: фета (200 г), буряк (6 шт.), салатне листя (150 г), зерниста гірчиця (60 г), бальзамічний оцет (50 мл), свіжа м'ята (1 пучок), оливкова олія, сіль, перець.
Приготування:
Буряк ретельно промиваємо від бруду в проточній воді, потім витираємо і загортаємо у фольгу для запікання. Уважно стежимо, щоб фольга була матовою стороною назовні, а блискучою – всередину. Розігріваємо духовку до 180°С і запікаємо буряк близько 45-60 хвилин. Потім дістаємо і чекаємо, поки він охолоне.
Листя салату та м'яту промиваємо, потім викладаємо на паперові рушники. Фету нарізаємо кубиками. Остиглий буряк очищаємо і ріжемо часточками.
Змішуємо бальзамічний оцет, гірчицю, оливкову олію, додаємо сіль та чорний мелений перець. Викладаємо всі інгредієнти та поливаємо заправкою.
Що приготувати замість салату з крабовими паличками?
Ще одна страва, яку полюбляють готувати мешканці пострадянського простору, це салат із крабовими паличками. Але якщо вам вже набрид його смак, спробуйте зробити оригінальний салат "Марічка".
Інгредієнти: куряче філе (500 г), печериці мариновані або свіжі (300 г), кукурудза консервована (140 г), сир твердий (150 г), цибуля ріпчаста (100 г), масло вершкове, олія рослинна, майонез або грецький йогурт, сіль.
Приготування:
Куряче філе промиваємо, потім ріжемо невеликими скибочками та підсмажуємо на сковороді. Або ж відварюємо ціле філе в підсоленій воді - у цьому випадку салат вийде більш дієтичним.
Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо досить дрібно. Гриби ріжемо і обсмажуємо на сковороді з олією та цибулею. Сир нарізаємо акуратними квадратиками. Всі інгредієнти викладаємо в салатник та заправляємо майонезом або грецьким йогуртом.
Що приготувати замість салату з куркою та ананасами?
Цей салат багатьом подобається через незвичне поєднання курки та ананасів. Однак і ця страва на новорічному столі вже багатьом набридла, тому радимо замінити її салатом з авокадо і креветками.
Інгредієнти: креветки (150 г), авокадо (1 шт.), перепелині яйця (6 шт.), огірок (1 шт.), листя салату, сіль, чорний перець, лимонний сік (1 ст. л.), оливкова олія (2 ст. л.).
Приготування:
Розморожуємо креветки, очищаємо їх. Розігріваємо сковороду з олією, обсмажуємо їх з усіх боків.
Перепелині яйця варимо після закипання води 5 хвилин. Потім чистимо від шкаралупи та розрізаємо на половинки.
Авокадо чистимо і нарізаємо кубиком, а огірок – кільцями. Листя салату промиваємо і рвемо акуратно руками. Викладаємо всі підготовлені інгредієнти у салатник.
Для заправки змішуємо оливкову олію, лимонний сік, сіль та перець.
Що приготувати замість Цезаря?
Салат Цезар з'явився на новорічному столі не так давно, як Олів'є чи Шуба, але вже теж встиг набриднути багатьом. Радимо зробити його за новим рецептом – з кальмарами та оригінальною заправкою.
Інгредієнти: кальмари (2 шт.), помідори (2-3 шт.), листя салату, цибуля порей, зелень, сіль, оливкова олія (1 ст. л.).
Інгредієнти для заправки: кунжут (1 ч. л.), горіхи кедрові (1 ст. л.), оцет 6% (1 ч. л.), оливкова олія (3 ст. л.), вода (2 ст. л.), сир розсільний, наприклад, бринза (25 г), гірчиця (1/3 ч. л.), сіль.
Приготування:
Кальмари попередньо розморожуємо. Готуємо миску з крижаною водою та окріп. Заливаємо кальмари гарячою водою, щоб із них відійшла плівка. Потім опускаємо їх у крижану воду, очищаємо все усередині.
Ставимо на плиту каструлю, кип'ятимо воду і кидаємо в неї сіль, запашний перець, лавровий лист. Проварюємо очищені кальмари буквально 1 хвилину, потім дістаємо і ріжемо соломкою.
Для соусу з'єднуємо в блендері кунжут, кедрові горішки, оцет, оливкову олію, бринзу, воду, гірчицю та трохи солі. Подрібнюємо – і соус готовий. Відварені кальмари поєднуємо з 3-4 ст. л. соусу і відставляємо убік.
Тим часом підготуємо овочі – їх необхідно промити та обсушити на паперових рушниках. Потім беремо салатник і викладаємо в нього листя салату, яке попередньо потрібно порвати руками. Помідори, цибулю порей та зелень подрібнюємо і додаємо туди ж. Солимо, заправляємо оливковою олією та перемішуємо, а зверху викладаємо кальмари в соусі.
- Раніше ми розповіли, як приготувати на Новий рік м'ясні рулети із крабовими паличками.
- Читайте також на theLime, як зробити смачну Мімозу з тунцем.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.