Лайм

Пісні страви та голодна кутя: що за традицією готують на Святвечір

Дізнайтеся, що символізує святкова їжа

Святвечір – це вечір перед Різдвом, коли прийнято всією сім'єю збиратися за одним столом. Господині готують 12 страв, і кожна з них має своє особливе значення. У православ'ї існувала давня традиція: напередодні свята відмовлятися від їжі до появи першої зірки. Це пояснювалося тим, що різдвяна літургія проходила ввечері, і християни не могли приймати їжу до її закінчення. Згодом церковне богослужіння змістилося на інші години й у наші дні його проводять вранці, тому піст "до першої зірки" втратив колишнє значення.

Пісні страви на Різдво

Після відмови від їжі в Святвечір було прийнято їсти сочиво або голодну кутю - цілісні зерна крупи з медом та фруктами. Також можна додати мак, горіхи або родзинки. Цікаво, що рецепти куті можуть значно відрізнятися залежно від конкретного регіону чи навіть сім'ї.

Фото: Pinterest

Узвар – цей напій готується із сухофруктів. Він є символом очищення душі і тіла, тому обов'язково має бути присутнім на столі. Інгредієнти можуть бути різні: груша, яблука, лимон, апельсин, ягоди шипшини або навіть родзинки.

Вареники з капустою та картоплею – символ ситості та достатку. Також великий плюс полягає в тому, що господиня готує одразу дві з дванадцяти пісних страв. Страву можна подавати з цибульною або грибною піджаркою.

Фото: Pinterest

Голубці на різдвяному столі мають особливий символізм. Страва з капусти означає єднання навколо однієї основи, стабільність та силу. Для начинки господині використовують рис, моркву, цибулю, іноді додають гриби.

Тушкована капуста також символізує єднання навколо однієї основи. У страву можуть додаватись гриби.

Грибна юшка з вушками – наступна у списку страва. Гриби – це продовження роду та плодючість, тому вони часто використовуються для приготування святкових страв.

Страви з квасолі є символом відродження та весни. Також можна для смаку додати моркву, цибулю та томатну пасту.

Риба – символ християнства, тому вона обов'язково має бути на різдвяному столі.

Фото: Pinterest

Пісний різдвяний суп символізує гармонію та скромність. Можна приготувати пісний борщ з вушками або віддати перевагу грибному супу з рисом. Борщ готується з вушками – маленькими вареничками із яєчного тіста з начинкою. Для начинки можна використовувати гриби, цибулю, м'ясо, кашу, тертий хліб. Ця страва є однією із традиційних страв української, польської, литовської кухонь, яку готують перед святами. Деякі ж називають такий варіант борщу одеським.

Печені яблука символізують зв'язок із нашими предками та міцність роду. Для начинки господині часто використовують горіхи та родзинки.

Для приготування пісних салатів можна вибрати різну начинку: квасолю, гриби, рибу, крабові палички, буряк, капусту, консервовану кукурудзу, горошок. Також господині часто вибирають вінегрет як пісну страву на Святвечір.

  • Дізнайтеся, як відзначають Святвечір. theLime вирішив розповісти про історію та традиції свята, а також про те, які страви ставлять напередодні Різдва на святковий стіл.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал the Lime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Знайдіть унікальну сніжинку - на цю зимову головоломку вам дається 11 секунд

Знайдіть на новій головоломці унікальну сніжинку за 11 секунд

Знаменита Смідинська капуста по-новому - сучасна версія делікатесу з Волині

Блогерка показала, як приготувати знамениту смідинську капусту вдома - сучасний рецепт в духовці

Ніяких плям і розводів: три найкращі способи миття дзеркал

Експерти розповіли, як вимити дзеркала і надати їм ідеальний блиск без розводів і смуг