Лайм

Як відзначають Святвечір: історія, традиції та страви на вечір перед Різдвом

Що прийнято робити 6 січня

Щороку віряни відзначають Різдво Христове, але в деяких країнах його святкують 25 грудня, а в інших - 7 січня. Вечір напередодні цього свята називається різдвяним Святвечором, коли прийнято йти до церкви, а потім збиратися вдома всією сім'єю за столом. theLime вирішив розповісти про історію та традиції Святвечора, а також про те, які страви ставлять в переддень Різдва на святковий стіл.

Всі ми знаємо, що Різдво Христове - велике релігійне свято, яке знаменує народження Ісуса Христа. В Біблії значиться, що Син Божий народився у Діви Марії у палестинському місті Віфлеємі. Однак до сих пір не відомо, коли саме він з'явився на світ.

Фото: pixabay.com

Дата святкування Різдва залежить від того, яким календарем користується церква в тій чи іншій країні. Якщо церква не перейшла на григоріанський календар з юліанського, вона відзначає Різдво 25 грудня "за старим стилем", а якщо перейшла - 7 січня. Таким чином, різдвяний Святвечір - тобто вечір напередодні свята приходиться на 24 грудня і 6 січня відповідно.

Що ж означає слово "святвечір"? Вважається, що назва розшифровується як "святий вечір" чи "свята вечеря" напередодні Різдва.

Святвечір вважається днем посиленого приготування до свята Різдва. Як відомо, перед ним віряни дотримуються 40-денного посту, який триває з 28 листопада по 6 січня. Так як Святвечір є останнім днем посту, страви на святковому столі повинні бути пісними (без яєць, м'яса і молочних продуктів).

Фото: pixabay.com

Також у православній традиції в різдвяний Святвечір прийнято відмовлятися від їжі до появи першої зірки. Сама традиція постити "до першої зірки" пов'язана з переказом про появу Віфлеємської зірки, що сповістила про народження Христа.

Ще одна традиція - увечері 6 січня всією сім'єю йти до церкви на святкове богослужіння. У деяких церквах прийнято освячувати кутю, яку господині приносять з собою.

Потім вся родина збирається вдома за святковим столом, на якому повинні бути 12 пісних страв - як і апостолів у Христа. Глава сім'ї запалює свічку і читає молитву "Отче наш". Вітають один одного словами: "Христос народився! Славімо його!".

Головними стравами на різдвяному столі вважаються кутя - каша із зерен пшениці, перловки або рису з різними добавками (курага, чорнослив, родзинки, горіхи, мед, мак і т.д.) та узвар - компот із сухофруктів. Саме з цих страв прийнято розпочинати трапезу.

Фото: pinterest.com

Також на різдвяному столі у Святвечір має бути червоний пісний борщ, який символізує кров дітей, убитих у Вифлеємі за наказом Ірода, і хліб або пиріг з горохом - як символ багатства (щоб протягом року в родині був достаток). Також на столі повинен бути часник або страви з ним, - за повір'ями, він відганяє злих духів.

Ще одне блюдо - гарнір, наприклад, тушкована картопля. Також на стіл ставлять пісні салати з овочів, бобів, грибів. До слова, замість гарніру можна подати салат "Вінегрет".

Також у Святвечір подають пісні голубці та вареники, соління, мариновані або смажені гриби і страву з риби. Завершують трапезу пісним десертом - наприклад, запеченими яблуками або пирогом.

Слід зазначити, що під час різдвяної трапези потрібно спробувати кожне блюдо, але не можна з'їдати все і залишати стіл порожнім - тоді, за повір'ями, справи в будинку протягом наступного року будуть йти не найкращим чином.

Після вечері прийнято також ходити в гості до своїх хрещених і пригощати їх кутею. Хрещені забирають принесену вечерю і взамін дають свою, а дітей обдаровують горіхами, цукерками або грошима.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Еден Голан, участь якої у "Євробаченні-2024" була під загрозою, виступила у другому півфіналі: відео

Ізраїль виступив на Євробаченні-2024 у другому півфіналі 9 травня - Еден Голан спочатку освистали, а потім аплодували їй

Чим запам'ятався другий півфінал "Євробачення 2024", який відбувся у Мальме: головні подробиці ефіру

Другий півфінал Євробачення 2024 9 травня - дивитися онлайн трансляцію конкурсу - хто виступав і якими були результати голосування

Які країни потрапили у фінал "Євробачення-2024" після другого півфіналу: результати голосування

Стали відомі імена нових фіналістів після проведення другого півфіналу Євробачення 2024 - як виглядає таблиця результатів, хто у фіналі