В умовах війни складно передбачити, чи працюватимуть завтра магазини та пекарні, тому українці часто беруть хліб про запас. Цінний продукт черствіє, але це не означає, що його не можна розм'якшити або використати для приготування інших страв. Раніше ми розповідали, як спекти шарлотку із черствого хліба, а тепер ділимося іншими рецептами з цим інгредієнтом.
Як розм'якшити сухий хліб
Якщо хліб не запліснів, а просто засох (втратив вологу), йому можна повернути м'якість кількома способами:
- Нарізати на шматки і потримати в пароварці або водяній бані 5-15 хвилин.
- Змочити рушник, загорнути в нього хліб та помістити у розігріту до 150 градусів духовку.
- Змочити шматки хліба водою, покласти на розігріту суху сковороду та потримати під закритою кришкою.
- Загорнути шматочки хліба в поліетиленовий пакет і покласти в мікрохвильову піч на 10-30 секунд.
Грінки із сухого хліба чи батона
Наріжте черствий хліб або батон на шматочки, занурте їх у суміш зі збитих яєць з молоком і підсмажте на вершковому або рослинному маслі до золотистого кольору. На гарячі грінки можна потерти сир із часником.
Деруни із черствого хліба
Інгредієнти: половина черствого хліба, 3 яйця, 3-4 ст. борошна, 2 сосиски, 100 г твердого сиру, 3 ст.л. молока, олія, сіль за смаком.
Приготування: хліб відокремте від скоринки, м'якуш залийте молоком на 10 хвилин. Сосиски або ковбасу наріжте дрібними кубиками, змішайте з натертим твердим сиром, додайте яйця, борошно, сіль і перець. Добре перемішайте.
Хлібний м'якуш додаємо до інших інгредієнтів, перемішуємо тісто і смажимо на олії деруни з обох боків. На кожну сторону йде близько хвилини (до золотистого кольору).
Оладки з черствого батона або білого хліба
Інгредієнти: половина батону, 1 яйце, 1 склянка молока, 1 ст. борошна, 1 ст.л. цукру, олія рослинна, родзинки, сіль за смаком.
Приготування: черствий батон нарізати на шматки, скласти в миску і залити молоком або водою. Через кілька хвилин злити молоко, віджати розмоклий м'якуш і додати до нього ложку борошна та яйце.
Тісто перемішати, додати цукор, сіль за смаком, промиті в окропі родзинки. По консистенції тісто має бути схожим на сметану. Якщо воно рідке, додайте ще борошна.
На розігрітій сковороді смажте оладки на олії: вони мають вийти пишними і смачними.
- Читайте, як приготувати лаваш на сковороді з начинкою із ковбаси та сиру.
- Також ділимося економним рецептом оладок без кефіру та яєць.