Більшість господинь готують манну кашу на молоці, проте її також можна зробити і на воді. Рецепт цієї страви є досить простим, але є кілька хитрощів, які допоможуть не допустити типових помилок. theLime розібрався в цьому питанні і готовий розповісти вам про секрети приготування смачної манки без грудочок.
Правильні пропорції
Від цього залежить, чи буде каша рідкою чи густою. Для того щоб густота вийшла середньою, необхідно на 1 літр молока додати 6 столових ложок манної крупи. Якщо ж ви хочете, щоб каша мала рідку консистенцію, відповідно, потрібно взяти менше крупи.
Манна каша на молоці
Інгредієнти: молоко - 200 мл, манна крупа - 1 ст л з гіркою, сіль - дрібка, цукор - за смаком, вершкове масло - за смаком.
Приготування: бажано використовувати каструлю з товстим дном і ополоснути її холодною водою. Після чого влити туди молоко та довести його до кипіння. У молоко додайте сіль та цукор за смаком. Поступово всипте манну крупу. Важливо при цьому не припиняти помішувати кашу - це допоможе уникнути появи грудочок. Готувати кашу потрібно близько 5 хвилин до розбухання крупи, постійно помішуючи. У готову страву додайте масло і добре все перемішайте.
Манна каша на молоці та воді
Інгредієнти: молоко – 350 мл, вода – 150 мл, манна крупа – 3 ст л, цукор – 1 ст. л, сіль - дрібка, вершкове масло - за смаком.
Приготування: виливаємо молоко та воду в каструлю, доводимо до кипіння. Суміш розмішуємо по колу таким чином, щоб вийшла воронка. Продовжуйте так розмішувати, поступово всипаючи манку. Додайте сіль та цукор. Продовжуйте варити на слабкому вогні, постійно помішуючи кашу. До готової каші додайте вершкове масло. За бажанням можна додати дрібку кориці або ваніліну.
Як уникнути типових помилок у процесі приготування?
- Додавати манку до молока рекомендується вже після того, як воно закипіло. Засипати крупу потрібно повільно, постійно помішуючи.
- Перед приготуванням у порожню каструлю рекомендується влити столову ложку води та рівномірно розподілити її по всьому дну – таким чином молоко не пригоратиме під час приготування.
- Не можна допустити, щоб молоко "втікло" – для цього потрібно постійно стежити за процесом його закипання. Щойно воно почне закипати, одразу ж зменшуємо вогонь.
- Манку постійно, не припиняючи, потрібно помішувати. Не тільки при засипанні крупи в молоко, а й при приготуванні. В іншому випадку вийде манна каша з грудочками.
- Варити манку безперервно помішуючи, потрібно не більше 5 хвилин. Потім вимикаємо вогонь та накриваємо каструлю кришкою. Таким чином даємо можливість манці настоятися до її повного набухання.
- Також ми розповідали, як приготувати пшеничну кашу. Зварити її дуже просто.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.