В умовах війни, яка триває в Україні вже місяць, багато господинь намагаються радувати свою сім'ю хоча б домашніми солодощами. І якщо ви вже робили пісочне печиво на смальці, цього разу приготуйте запашний пиріг лимонник на сметані. theLime ділиться з вами простим рецептом.
Інгредієнти: маргарин (200 г), сметана (4 ст. л.), борошно (400 г), лимон (2 шт.), цукор (200 г), сіль (шепітка), крохмаль (2 ст. л.), розпушувач (1 ч. л.), ванілін (щіпка).
Приготування:
Маргарин заздалегідь виймаємо із холодильника, щоб він став кімнатної температури.
Перекладаємо маргарин у миску, сюди ж просіюємо через сито борошно із сіллю та розпушувачем. Перетираємо руками ці інгредієнти в крихту - на це піде приблизно 5 хвилин.
Потім додаємо до отриманої крихти сметану. Замішуємо тісто ложкою, а потім вимішуємо руками. Воно має бути м'яким і не липнути до рук.
Тісто розділяємо на дві частини: одну велику, а другу – приблизно в 4 рази менше. Другу частину загортаємо в пакет або харчову плівку та відправляємо приблизно на півгодини в морозильну камеру, а більшу частину – в холодильник.
Лимони промиваємо під проточною водою, розрізаємо та видаляємо кісточки. Подрібнюємо їх у блендері або пропускаємо через м'ясорубку. Якщо немає ні того, ні іншого – тремо на великій тертці. Потім змішуємо лимонну масу з цукром та крохмалем.
Духовку наперед розігріваємо до 180°С. Форму для випікання змащуємо вершковим маслом.
Дістаємо більшу частину тіста з холодильника і розкочуємо так, щоб заповнити дно та краї форми для випічки. Зверху викладаємо лимонну начинку, а на неї тремо заморожений у морозилці шматок тіста.
Ставимо пиріг у гарячу духовку і випікаємо приблизно 30 хвилин - до утворення рум'яної скоринки.
Виймаємо апетитний лимонник і даємо йому охолонути, за бажанням можна присипати цукровою пудрою. Подаємо до чаю чи кави, порізавши на порційні шматочки.
- Раніше ми розповіли, як зробити оладки з вівсянкою.
- Читайте також на theLime, як приготувати повітряний манник.