Лайм

Якщо у крупах завелися жучки: як вивести і чи можна їсти такі продукти

Наведіть лад у шафах на кухні

Кожна господиня намагається створювати у своєму будинку затишок та комфорт, а також стежить за чистотою, особливо на плиті та в духовці. Однак навіть у найдосвідченіших і найбільш охайних хоча б раз у житті була неприємна ситуація на кухні, коли в борошні або крупі заводилися комахи. theLime ділиться з вами перевіреними лайфхаками, як із ними боротися.

Чому в борошні або крупах заводяться жучки?

Найчастіше в різних крупах і борошні заводяться так звані борошняні жучки або борошняні хрущаки. Це дуже маленька комаха з невеликим видовженим тілом червоно-коричневого кольору без блиску, з боків має надкрила. Завдяки своїм розмірам може проникати навіть у найменші отвори.

Як правило, личинки таких жучків потрапляють у будинок разом із купленою крупою, борошном, сухофруктами чи спеціями з магазину. А з личинки за сприятливих умов виводиться комаха.

Фото: pinterest.com

Як позбутися жучків?

Для швидкого знищення шкідників на кухні можна використовувати простий народний засіб. Купуємо в аптеці порошок піретрум - хімічний препарат, який виготовляють із сухої меленої кавказької або перської ромашки. Посипаємо їм полички шаф або поміщаємо в невеликі мішечки і кладемо безпосередньо у крупу. Для людей піретрум абсолютно нешкідливий, а для жучків він є сильною отрутою.

Ще одна речовина, яку застосовують для позбавлення від комах, - це борна кислота. Її можна змішати з цукровою пудрою та борошном. Жуків приваблюватимуть борошно та солодке.

З борною кислотою також можна змішати в рівних пропорціях цукор та дріжджі. Отриману суміш розкладаємо на полицях шафок.

Також на полиці можна покласти часник або лавровий лист, які відлякуватимуть комах своїм запахом. Однак цей метод не дуже ефективний.

Яких ще заходів необхідно вжити, щоб вивести цих жуків?

    1. Ретельно перебираємо всі ємності з крупами та борошном, просіюємо жуків та їх личинки за допомогою сита. Якщо їх дуже багато – викидаємо крупи у смітник.

    2. Шафки та полички для продуктів ретельно вимиваємо водою з господарським милом та содою, потім протираємо ганчірочкою, змоченою у воді з розведеним оцтом, висушуємо.

    3. Пакети та мішечки, в яких були виявлені шкідники, теж викидаємо. Пластмасові, керамічні та скляні тари ретельно промиваємо у розчині харчової соди, протираємо та висушуємо.

    4. Усі сипучі продукти, сухофрукти, макаронні вироби упаковуємо та відправляємо в морозильну камеру на 2 дні.

    5. Щілини в підлозі та біля плінтусів обдаємо окропом.

    6. Продукти з морозильної камери складаємо у вимиті чи нові сухі ємності та щільно закриваємо кришками.

Чи можна вживати в їжу крупи та борошно, в якому були жучки?

Зазначимо, що самі собою жучки не несуть загрози здоров'ю людини. Проте крупи і борошно навіть після просіювання звідти комах не рекомендується вживати в їжу, оскільки продукти їх життєдіяльності токсичні та можуть стати причиною появи алергічних реакцій.

Як варіант - можна нагодувати такою крупою птахів або приготувати щось для домашніх улюбленців.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Рецепт для тих, хто не хоче возитися з тістом: як готувати паску в хлібопічці

Як приготувати швидку паску на Великдень-2024 без замішування тіста - простий спосіб у хлібопічці

Крашанки без хімії: фарбуємо яйця в різні кольори натуральними барвниками

Як у домашніх умовах зробити оригінальні крашанки на Великдень різного кольору за допомогою чаю каркаде, червоноголової капусти та куркуми

Рецепт для справжніх поціновувачів шоколаду: як приготувати шоколадну паску на Великдень

Як у домашніх умовах приготувати вологу паску з двома видами тіста та шоколадною скоринкою, щоб здивувати своїх близьких на Великдень