Лайм

3 прості способи позбутися від накипу в чайнику

Зробити це простіше простого

Кожна господиня хоча б раз у житті стикалася з різними забрудненнями у побуті, з якими допомагають впоратися підручні засоби. І якщо ви вже знаєте, як без проблем відмити жир з поверхні духовки або вивести важкі плями з одягу, радимо також взяти на замітку кілька порад, як почистити від накипу чайник. theLime ділиться з вами перевіреними лайфхаками.

Насамперед, розберемося, чому утворюється накип у чайниках. Справа в тому, що до складу води входять солі магнію та кальцію, які при кип'ятінні випадають в осад і утворюють накип на внутрішніх стінках та дні. І навіть найкращий фільтр для води не здатний повністю видалити ці солі.

Чим небезпечний накип? По-перше, він впливає на смак кип'яченої води, тому улюблена кава втратить свій неповторний присмак плюс у чашці плаватимуть неапетитні частинки накипу. По-друге, він знижує тепловіддачу електрочайника та збільшує час нагрівання води, що призведе через деякий час до його поломки.

За допомогою яких засобів можна легко видалити накип?

Оцет

Найпопулярніший засіб у боротьбі з накипом – це, звичайно ж, оцет. Він підходить для пластмасових, скляних та металевих чайників. Для того, щоб позбутися накипу, необхідно взяти 1 склянку оцту 9% або 1-2 ст. л. оцтової есенції 70%.

Заливаємо в чайник воду, кип'ятимо її, а потім вливаємо оцет і залишаємо у такому вигляді приблизно на 1 годину. Згодом зливаємо воду з оцтом, промиваємо чайник і кип'ятимо у ньому чисту воду один чи двічі, щоб змити залишки кислоти.

Для особливо важких випадків можна спробувати більш дієвий метод із содою, лимонною кислотою та оцтом. Наливаємо воду в чайник, додаємо 1 ст. л. соди, кип'ятимо, потім зливаємо. Потім заливаємо нову порцію води і кип'ятимо з 1 ст. л. лимонної кислоти близько півгодини (на слабкому вогні). Виливаємо, заливаємо воду з 0,5 склянки оцту і знову кип'ятимо близько 30 хвилин. Наприкінці ретельно промиваємо посуд. Однак цей спосіб не рекомендують використовувати для електрочайників.

Фото: pinterest.com

Популярні газовані напої

Для видалення накипу підійдуть будь-які газовані напої, у складі яких є лимонна кислота. Цей спосіб підійде для звичайних чайників з нержавіючої сталі та для електрочайників, а ось для емальованих його слід використовувати з обережністю.

Беремо близько 0,5 л будь-якого напою (наприклад, Coca-Cola, Fanta, Sprite, Schweppes) та заздалегідь випускаємо з нього бульбашки газу. Потім заливаємо напій у чайник і чекаємо, доки він закипить. Залишаємо на деякий час, а потім промиваємо проточною водою. Досвідчені господині радять брати безбарвні напої, оскільки Coca-Cola та Fanta можуть залишати сліди фарби.

Фото: pixabay.com

Розсіл

Ще один спосіб – почистити чайник розсолом з-під помідорів чи огірків. Справа в тому, що він містить оцтову та молочну кислоту, які також очищають накип.

Необхідно процідити розсіл через сито і вилити в чайник, включити і прокип'ятити. Залишаємо у такому вигляді на одну або кілька годин, потім промиваємо. Мінус цього в тому, що, по-перше, розсіл не впорається з досить рясним шаром накипу, а, по-друге, він має специфічний запах.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Буде власність нашого сина: Квіткова розповіла про поділ майна після розлучення з Добриніним

Даша Квіткова і Нікіта Добринін після розлучення поділили все порівну - колишні закохані планують купити квартиру сину Леву

Привернули увагу до України: alyona alyona і Jerry Heil висловилися про результати "Євробачення-2024"

alyona alyona і Jerry Heil висловилися про 3 місце на Євробаченні 2024 - артистки подякували шанувальникам за підтримку

Пісні, які підкорили "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

У Мальме відбувся фінал Євробачення 2024 - якими були найкращі виступи артистів - хто потрапив у топ-7 - відео