Лайм

Що не можна гріти в мікрохвильовій печі: 8 порад, які не варто порушувати

Які ємності категорично заборонено нагрівати у НВЧ-печі, а які навпаки

Сучасні господині мають на кухні цілий арсенал побутової техніки, яка спрощує процес приготування їжі. Особливо це стосується мікрохвильової печі, за допомогою якої можна швидко розігріти обід чи зробити простий десерт. І якщо ви вже знаєте, як почистити мікрохвильову піч всередині, радимо звернути увагу на прості поради, в якому посуді не варто гріти їжу, щоб не зламати її. theLime ділиться простими рекомендаціями.

Фото: pinterest.com

Який посуд категорично не можна використовувати у мікрохвильовій печі?

1. Посуд із позолотою

Тарілки та чашки, декоровані блискучими елементами з позолоти, особливо на зовнішніх сторонах або всередині посуду – це табу для мікрохвильової печі. Їх не рекомендують використовувати через те, що в позолоченому декорі містяться металеві частинки. Після нагрівання таких елементів може початися іскріння, а їжа набуде характерного присмаку гару. В результаті отримаємо зламаний апарат.

2. Металевий посуд

Розігріти їжу в тарілках і мисках з алюмінію або заліза в мікрохвильовій печі просто не вдасться - тому що цей матеріал стійкий до дії мікрохвиль. Справа в тому, що цей матеріал відображає, а не проводить НВЧ-промені, тому в кращому випадку продукти будуть розігріватись повільніше, а в гіршому можуть виникнути статичні розряди, що шкодять печі. Внаслідок чого можна отримати справжній "феєрверк" з іскрами всередині мікрохвильової печі, викликавши несправність останньої.

3. Кришталь

Красиві кришталеві салатниці зі скрині бабусь точно не варто ставити в мікрохвильову піч і розігрівати в них їжу. Справа в тому, що у складі такого посуду також є метали (свинець, срібло), які призводять до поломки пристрою.

4. Одноразовий пластиковий та картонний посуд

Пластик під впливом НВЧ-променів може просто "розтанути" всередині мікрохвильової печі, а картон покриється гаром. Це не тільки зіпсує зовнішній вигляд і смак страви, але може призвести до серйозної поломки. Також не можна розігрівати продукти в харчовій плівці - вона реагує на мікрохвилі подібно до пластику, і, як наслідок, канцерогени з полімерів потрапляють у продукти, а вони в свою чергу стають небезпечними для організму.

5. Дерев'яний посуд

Посуд, виготовлений з дерева, може швидко перегрітися, обуглитися і спалахнути в мікрохвильовій печі. Це, природно, призведе до плачевних наслідків.

6. Фарфоровий посуд

У фарфорові вироби часто додають свинець – важкий метал, який продовжує термін експлуатації посуду та робить його більш витонченим. Чашка, склянка або тарілка з порцеляни – не призначені для розігріву або приготування їжі в мікрохвильовій печі.

7. Порожня ємність

Якщо ви випадково забули покласти їжу або налити рідину і включили розігріватися мікрохвильову піч з порожньою тарілкою або чашкою - це може мати сумні наслідки. Справа в тому, що магнетрон, який створює хвилі, поглинає їх назад. Це, в свою чергу, може зашкодити пристрою та стати причиною займання.

8. Посуд із тріщинами та сколами

Будь-яке невелике заглиблення на рівній поверхні тарілки під впливом хвиль може луснути. Тому категорично не можна використовувати склеєні тарілки та чашки, а також з тріщинами та сколами.

Фото: pinterest.com

У чому можна підігрівати їжу у мікрохвильовій печі?

1. Посуд із жароміцного та вогнетривкого скла

Як правило, стінки подібних ємностей досить товсті та міцні. Під дією мікрохвиль вони не нагріваються, гріється лише їжа всередині.

2. Керамічний посуд

Вироби із кераміки теж підходять, але вони бояться різких перепадів температур. Після закінчення готування залишаємо на деякий час посуд усередині, щоб він охолов.

3. Силіконовий посуд

У посуді із силікону можна приготувати в мікрохвильовій печі різноманітні десерти.

4. Спеціальний пластиковий посуд

Він повинен бути виготовлений із пластику, який витримує температуру до 140°С.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що не можна робити у Вербну неділю: головні заборони великого свята

Коли віряни в Україні відзначать Вербну неділю у 2024 році, що прийнято робити в цей день, а також що категорично заборонено  

Мерехтливі крашанки - цьогорічний хіт: лайфхак з червоним вином до Великодня

Як у домашніх умовах пофарбувати крашанки у солодкому вині, щоб вони блищали та переливались на святковому столі на Великдень  

Балетки в сіточку – найбажаніший тренд цього сезону: на які моделі звернути увагу

Які варіанти жіночого взуття на плоскій підошві в сіточку доглянути на теплу весну та літо, як носити та з чим поєднувати балетки