Літо для багатьох господинь - гаряча пора, адже потрібно встигнути засолити огірки та закрити різноманітні салати на зиму. А в умовах війни та продовольчої кризи така консервація може суттєво знизити витрати на овочі у холодну пору року. Тому якщо ви вже закрили кабачкову ікру, радимо також зробити кабачки з кетчупом чилі. theLime ділиться перевіреним рецептом.
Інгредієнти: кабачки (1 кг), болгарський перець (1 шт.), перець (5 шт.), лавровий лист (2 шт.).
Інгредієнти для маринаду: вода (1 склянка), кетчуп чилі (2 ст. л.), сіль (1 ч. л.), цукор (0,25 склянки), оцет (0,25 склянки).
Приготування:
Для приготування такої закуски краще взяти молоді кабачки – їх не потрібно очищати від шкірки та насіння. Промиваємо у проточній воді та нарізаємо довільними шматочками.
Болгарський перець споліскуємо у воді, вирізаємо насіннєву коробку та білі прожилки. Нарізаємо тонкими смужками.
Підготуємо банки та кришки. Якщо банки невеликі (до 0,5 л), їх можна простерилізувати у мікрохвильовій печі. Наливаємо в кожну трохи води та включаємо найбільшу потужність. Другий варіант - у промиту під проточною водою банку ставимо ложку і наливаємо окріп, чекаємо 5 хвилин, потім виливаємо воду.
Якщо це великі банки, їх краще стерилізувати на решітці у духовці. Ставимо в холодну духовку, щоб вони не лопнули від перепаду температур, вмикаємо температуру 100°С і нагріваємо поступово. Кришки обдаємо окропом або кип'ятимо декілька хвилин.
На дно кожної банки викладаємо кілька горошин перцю та лавровий лист. Потім – кабачки із болгарським перцем. У чайнику кип'ятимо воду та заливаємо нею овочі у банках. Чекаємо, поки вода охолоне, потім зливаємо її, причому бажано користуватися ситом, щоб спеції не випали з банки. Кип'ятимо воду знову, заливаємо овочі, чекаємо, доки вода охолоне. Зливаємо її та проробляємо процедуру втретє.
Варимо маринад: для цього зливаємо воду з банок у каструлю, знову кип'ятимо, додаємо в неї сіль, цукор, кетчуп чилі та насамкінець оцет. Доводимо все до кипіння і знімаємо з плити.
Заливаємо овочі в банках маринадом, що кипить, і закручуємо (закочуємо) стерильними кришками. Перевертаємо догори дном банки, обгортаємо їх махровими рушниками або ковдрою і в такому вигляді залишаємо приблизно на добу. Потім перевертаємо та прибираємо у прохолодне темне місце до зими.
- Раніше ми розповіли, як закрити на зиму гострі та хрусткі огірки.
- Читайте також на theLime, що приготувати з кабачків на зиму, крім ікри.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.