Лайм

Як просити пробачення на Прощену неділю: традиції і обряди церковного свята

Щира молитва, духовне та тілесне очищення дозволять віруючим оновитися

Прощена неділя - останній день Масниці та остання неділя перед Великим постом. Цього дня віряни просять пробачення за свої провини і самі пробачають минулі образи рідним. Дата цього церковного свята щорічно змінюється – вона залежить від дати початку Великого посту, а та, у свою чергу, від Великодня. У 2024 році цей день випадає на 17 березня.

Читайте також: Що обов'язково має бути на столі в Прощену неділю: рецепт традиційної страви.

Фото: unsplash.com

Також варто пам'ятати, що Великий піст - час примирення з Богом, і зробити це неможливо без дотримання настанов Писання щодо миру з ближніми: "Якщо можливо i залежить вiд вас, перебувайте в мирi з усiма людьми" (Рим. 12: 18). Виконання цієї настанови, а також щира молитва, духовне і тілесне очищення дозволять віруючим оновитися для зустрічі Воскресіння Господнього.

"Якщо ми хочемо, щоб Господь прощав нас, то й самі маємо прощати ближнім. Якщо чекаємо від Нього милосердя - то й самі маємо бути милосердними. Про це ми просимо у молитві Господній: «Прости нам провини наші, як ми прощаємо винуватцям нашим" (Мф. 6: 12). Пам’ятаймо, що прагнення помсти й осудження отруює нас зсередини. Крім того, немає людини, яка не чинила б гріха, тому ми самі маємо визнати і розкаятися, коли завинили", - йдеться на сторінці Православної Церкви України у Facebook.

Читайте також: Новий церковний календар на 2024 рік: дати найбільших свят.

Людське життя складається із єдності душі і тіла. Тому і піст має бути духовним і тілесним. У цю неділю, 17 березня, слід відмовитися не лише від м’яса, а й від молочних продуктів, оскльки цей день називають сиропусним. У Прощену неділю прийнято їсти вареники.

Однак обмеження в їжі не матимуть значення без духовного очищення. Тому за допомогою молитви, покаяння і добрих вчинків християни повертаються до Бога.

Фото: unsplash.com

Обряд прощення

Увечері на "постові заговіни" старі люди ходили до рідних і знайомих "прощатися" - просити прощення за "кривди" чи "гріхи", скоєні протягом року. Також існує традиція відвідувати могили померлих родичів, щоби і в них просити вибачення.

Прощення здебільшого відбувалося і відбувається такій у формі:

" - Прости мені!

- Бог простить!

- І в другий раз прости!

- Бог простить!

- І в третій раз прости!

- Бог простить і я прощаю!".

"Тож нехай Господь допомагає нам пройти Великий піст достойно, дарує мудрість, щоб примиритися з ближніми і не бути байдужими до проявів гріха. Шукаймо нагоди допомогти ближньому, а не засудити за його вчинки чи слова. Своєю стриманістю, смиренням, неосудженням і милосердям ми очищуємося духовно, і стаємо причасниками Царства Божого, яке "не їжа i питво, але праведнiсть, i мир, i радiсть у Святому Духовi" (Рим. 14: 17)", - також сказано на сторінці УПЦ.

Дізнайтеся також, що можна і що заборонено робити в день Прощеної неділі.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Будують кар'єру поза офісом: які знаки Зодіаку створені для дистанційної роботи

Представники яких знаків Зодіаку полюбляють організовувати свою роботу за власним зручним графіком і тільки за межами офісу  

Рослини-компаньйони: що посадити поруч із помідорами для багатого врожаю

Біля яких рослин краще садити томати, щоб покращити смак плодів, зробити їх великими та захистити від хвороб та шкідників

Як приготувати корисну шаурму, яка не зіпсує фігуру: простий рецепт перекусу

Як у домашніх умовах приготувати ситну шаурму з курячим філе, морквою по-корейськи та сметанним соусом, щоб побалувати свою родину