Останній тиждень перед Великим постом, який розпочнеться цього року 18 березня, в Україні називається Масляним тижнем і закінчується Прощеною неділею, коли прийнято ходити один до одного в гості та просити прощення. theLime ділиться простим рецептом вареників з сиром, які є традиційною стравою цього дня.
Читайте також: Тонкі млинці можна готувати не лише на молоці, а й на кефірі: простий рецепт до Масниці.
Як відомо, Прощену неділю ще називають Сиропусною неділею та Сиропустом. Ці назви пов'язані з тим, що на старослов'янському слово "сиропусний" означає "сир опускаю", "сир залишаю". Це останній день перед Великим постом, коли можна вживати в їжу яйця, молоко, кисломолочний сир та різні молочні продукти. Згідно з народною приказкою, на Прощену неділю "і басурмани вареники їдять!".
Інгредієнти для тіста: борошно (3,5 склянки), сода (1 ч. л.), сіль (1 ч. л.), кефір (1 склянка), яйце (1 шт.).
Інгредієнти для начинки: кисломолочний сир (0,8 кг), сіль (1/3 ч. л.), жовток (1 шт. або 1 ціле яйце, якщо сир сухуватий).
Приготування:
Для приготування тіста на вареники в глибоку миску висипаємо просіяне через сито борошно, додаємо в нього харчову соду, а також неповну чайну ложку солі. Ретельно все перемішуємо.
Потім у борошно розбиваємо яйце і вливаємо кефір. Починаємо замішувати тісто спочатку ложкою, а потім руками. Робити це необхідно як мінімум 10 хвилин – має вийти тісто, яке не прилипає до рук.
Накриваємо тісто вологим кухонним рушником і залишаємо "відпочити" приблизно на 30 хвилин.
Читайте також: Що загорнути в млинці на Масницю-2024: рецепти найсмачніших начинок.
Для начинки змішуємо кисломолочнйи сир із сіллю, а також жовтком. Розминаємо все виделкою, щоб вийшла однорідна маса.
Присипаємо робочу поверхню борошном, відрізаємо шматок тіста і формуємо з нього ковбаску. Нарізаємо її приблизно на однакові шматочки. Припилюємо кожен із них борошном, руками формуючи кола.
На кожен кружок тіста викладаємо приблизно по одній чайній ложці сирної начинки та скріплюємо краї, як на відео. Викладаємо вареники на дошку, присипану борошном або застелену пергаментом.
Щоб зварити вареники з сиром, спочатку необхідно закип'ятити воду у великій каструлі. Солимо її та опускаємо туди невелику партію вареників, перемішуємо шумівкою, щоб вони не злиплися. Варимо буквально 2-3 хвилини після закипання.
Потім дістаємо вареники та змащуємо вершковим маслом. Подаємо до столу та насолоджуємося смаком.
- Раніше ми розповіли рецепт налисників із сирно-вершковим кремом та ананасами.
- Читайте також на theLime, як готувати вареники з картоплею , щоб вони не розварювалися.
Цікаві новини для вас:
- Рецепт млинців на мінеральній воді, які виходять особливо ніжними та еластичними.
- Як приготувати заварне тісто на вареники, які не будуть розварюватися.
- З Масляною 2024! Гарні привітання у віршах, картинках і прозі.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.