У 2024 році веселе народне свято Масниця, яке символізує проводи зими та зустріч весни, розпочинається 11 березня і закінчується Прощеною неділею (17 березня), коли потрібно просити вибачення у всіх рідних. Протягом усього тижня прийнято готувати млинці, а в Україні ще й вареники, а також ходити один до одного в гості. theLime ділиться перевіреним рецептом тіста на вареники.
Читайте також: Як готувати вареники, щоб вони не злипалися і не рвалися: кулінарні поради.
Інгредієнти: борошно (2,5 склянки), окріп (1 склянка), сіль (0,5 ч. л.), рослинна олія (3 ст. л.).
Склянка = 250 мл.
Інгредієнти для начинки: картопля (700 г), цибуля, олія, сіль, перець.
Приготування:
У глибоку миску просіюємо через сито борошно. Додаємо сіль, вливаємо окріп, а також рослинну олію.
Перемішуємо ложкою або лопаткою, поки окріп гарячий, а потім починаємо замішувати тісто руками. Повинно вийти еластичне тісто.
Загортаємо його в харчову плівку і залишаємо його "відпочити" приблизно на 20-30 хвилин.
Читайте також: Вареники з сиром – головна страва на Масляну в Україні: як їх приготувати.
Тим часом підготуємо начинку. Картоплю очищаємо і відварюємо до готовності, подрібнюємо її у пюре, потім додаємо підсмажену на олії цибулю, чорний мелений перець і сіль, перемішуємо.
Тісто розділяємо на 2 частини, з однією частиною працюємо, а другу загортаємо назад у харчову плівку, щоб тісто не підсихало.
Розкачуємо тісто в тонкий пласт на рівній поверхні, яку можна трохи припорошити борошном. За допомогою склянки, келиха або спеціальної форми вирізаємо кружальця.
На кожен кружок тіста викладаємо приблизно по одній чайній ложці начинки і добре заліплюємо краї. Викладаємо вареники на дошку, присипану борошном або застелену пергаментом. Накриваємо трохи вологим рушником або харчовою плівкою, щоб не підсихали.
У велику каструлю наливаємо воду, солимо її, чекаємо, поки вона закипить. Відправляємо туди невелику партію вареників, варимо 2-3 хвилини після того, як вони вспливли. Потім дістаємо за допомогою шумівки.
Подаємо вареники з картоплею до столу зі смаженою цибулею та сметаною.
- Читайте також на theLime, як приготувати заварне тісто на вареники, які не будуть розварюватися.
Цікаві новини для вас:
- Палюшки з картопляного пюре – українська страва, яку варто додати до своєї книги рецептів.
- Лиганці – це карпатські вареники без борошна: як приготувати смачну українську страву.
- Як приготувати галушки з куркою та грибною підливою: простий рецепт.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.