Лайм

Клечання на Трійцю: які рослини збирають у букет і несуть у церкву на Зелені свята

Дізнайтесь про головну традицію свята

Трійця – одне з найважливіших церковних свят для християн, яке відзначається на 50-й день після Великодня. У 2023 році віряни східного обряду Світле Христове Воскресіння відзначали 16 квітня, тому День Святої Трійці припадає на 4 червня. Трійцю в Україні також називають Зеленими святами.

Субота напередодні Трійці здавна називалася клечальною, тому господині обов'язково прикрашали оселі та подвір'я клечанням – зеленими гілками клена, верби, липи, акації, ясена, горіха, дуба та іншими рослинами, крім осики. Вона вважається забороненим деревом, оскільки на ньому, за повірою, повісився Іуда. Підлогу в хаті встеляли запашними травами: осокою, любистком, м'ятою, пижмою, ласкавцями, татарським зіллям.

Ще одна українська традиція на Трійцю - освячувати в церкві букети з квітів, оскільки вважається, що вони мають цілющу силу і можуть захистити від пожежі, хвороби та злиднів. Освячену зелень зберігають вдома протягом року.

Фото: pixabay.com

Які квіти освячують на Трійцю 2023

Зазвичай до церкви несуть полин, любисток, аїр, волошки, пижму, чебрець, м'яту та мелісу. Вважається, що кожна рослина має сакральне значення.

Димом сухого полину прийнято обкурювати житло перед новосіллям, а також прикріплювати пучок трави над вхідними дверима, щоб уберегти домівку від усякої нечисті.

Аїром вистилають підлогу у всіх кімнатах. Вважається, що стебла болотної рослини приваблює в дім добрих духів, очищають житло та зміцнюють здоров'я.

Читайте також: Зелені свята -2023: коли святкують Трійцю і що не можна робити цього дня православним.

Любисток, згідно з повірою, захищає від пристріту та нечистої сили. Корінь цієї трави додають у воду під час купання.

Чабрець часто називають "жіночою травою", який може допомогти жінці зберегти добробут у сім'ї та народити дітей.

М'ята та меліса відлякує злих духів, захищає оселю від ворогів. Крім того, аромат рослин здатний відновити душевну рівновагу.

Волошку і пижму називають оберегом від усякої нечисті. Листя пижми також використовують як народний засіб від молі.

Фото: pixabay.com

Раніше ми розповідали історію Трійці та які існують сильні молитви.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай

Смачний салат нашвидкуруч із доступних інгредієнтів: як його приготувати

Як у домашніх умовах приготувати на Великдень салат з картоплею, оселедцем та консервованим горошком за рецептом Ектора Хіменес-Браво